ABD’den tam destek: “TBMM’nin İsveç tasarısını ve F-16 satışını en başından beri…”

ABD yönetimi, Türkiye'nin NATO müttefiki İsveç'in katıldığının Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde onaylanmasını memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Aynı zamanda, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışının, ABD'nin, Türkiye'nin ve NATO müttefiklerinin ulusal güvenlik çıkarlarına uygun olduğunu belirtti.

24.01.2024-09:15 - (Son Güncelleme: 24.01.2024-11:15)

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde onaylanan İsveç tasarısını ve Türkiye'ye yapılan F-16 satışını değerlendirdi. Açıklamalarda bulunan yetkili ABD Başkanı Joe Biden'ın egemenliğinde, Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonuna destek verdiklerini belirtti.

Beyaz Saray yetkilisi, “Bu (F-16 satışı) NATO içinde birlikte çalışabilirliği artıracaktır ve ABD'nin ulusal çıkarına uygundur. Yabancı ülkelere silah satışında Kongre önemli bir role sahiptir ve bu konu üzerinde Kongre ile çalışıyoruz." dedi.

Dışişlerinden AA’ya açıklama 

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden biri, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin İsveç'te NATO'ya onaylanmasının ABD tarafından memnuniyetle karşılandığını ifade etti. Sözcü, "Başkan Biden uzun zamandır Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonuna verdiği destek konusunda açık. Bu muhtemel satış ABD'nin, Türkiye'nin ve tüm NATO müttefiklerinin ulusal güvenlik çıkarlarını destekleyecektir." ifadelerinde bulundu.

ABD Kongresi'nin dış silah satışında önemli bir rol oynadığını belirten bir Kongre yetkilisi, bazı Kongre üyelerinin açıkça ifade edildiği, İsveç'te NATO'nun Türkiye'ye F-16 satışı öncesinde kilit bir değerlendirmeye tabi tutulabileceğini vurguladı. Sözcü, "Kongre, dış dünya silah satışında anahtar bir role sahiptir. İsveç'in NATO'ya kaydedilmesinin onaylanması, Ankara'ya yapılabilir F-16 satışı için önemli bir değerlendirme sürecini tetikleyebilir." ifadesini kullandı.

Blinken’den destek

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "ABD, Türk Parlamentosunun İsveç'in NATO'ya üyelik protokollerini onaylayan kararını takdirle karşılamaktadır. İsveç'in üyeliği, ittifakı daha güçlü ve her zamankinden daha birleşmiş hale getirecektir." dedi.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal