ABD’den Kritik Gazze Ateşkesi Açıklaması: Anlaşmanın Yüzde 90'ı Tamamlandı

ABD, Gazze’de süren ateşkes müzakerelerinde anlaşmanın yüzde 90'ının tamamlandığını duyurdu. "Tutuklularla esirlerin takası" ve "Philadelphi Koridoru" konusundaki müzakerelerin ise hâlen sürdüğü belirtildi.

05.09.2024-10:02 - (Son Güncelleme: 05.09.2024-10:02) ABD’den Kritik Gazze Ateşkesi Açıklaması: Anlaşmanın Yüzde 90'ı Tamamlandı

ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, telekonferans yoluyla düzenlenen basın toplantısında ateşkes sürecine ilişkin son gelişmeleri paylaştı. Yetkili, mevcut müzakerelerin Hamas ile Temmuz ayında üzerinde mutabık kalınan metinle büyük ölçüde örtüştüğünü ifade etti.

Anlaşmanın Büyük Bölümü Tamamlandı

ABD’li yetkili, 18 bölümden oluşan ateşkes anlaşmasının 14 bölümünde taraflar arasında mutabık kalındığını belirtti. Geriye kalan 4 bölümden birinin teknik detaylara, diğer 3 bölümün ise tutuklular ve esirler arasındaki takasla ilgili olduğunu aktardı. Bu kapsamda, esir takası konusunun hâlen müzakere aşamasında olduğu ve çözülmesi gereken önemli detayların bulunduğu açıklandı.

"Esas olarak ateşkes anlaşmasının yüzde 90’ında mutabık kalındı," diyen ABD'li yetkili, esir takası meselesinde bazı zorlukların olduğunu ancak bu konuda önemli bir ilerleme sağlandığını vurguladı.

Esir Takası Süreci

Yetkili, geçen hafta sonu İsrailli 6 esirin hayatını kaybetmesinin müzakere sürecini zorlaştırdığını dile getirerek, şu an daha az sayıda esirin bulunduğunu ve bu durumun hem ABD hem de İsrail tarafında hayal kırıklığı yarattığını belirtti. Buna rağmen esir takası konusunda ciddi mesafeler kaydedildiğini ve konunun tamamen çözüme ulaşabileceğini ifade etti.

"Esir takası, bu anlaşmanın temel bileşenlerinden biri," şeklinde konuşan yetkili, Hamas'ın bu sürece aktif katılımının zorunlu olduğunu, aksi takdirde ilerleme sağlanamayacağını söyledi.

Philadelphi Koridoru Tartışmaları

Ateşkes müzakerelerindeki bir diğer kritik konu ise Philadelphi Koridoru'ndaki İsrail askeri varlığı oldu. ABD'li yetkili, İsrail’in koridor boyunca asker bulundurma talebinin tartışmalara yol açtığını belirtti. İsrail, Gazze ile Mısır sınırı arasında kalan bu koridorda güvenlik gerekçesiyle asker bulundurmak istiyor.

Yetkili, "Philadelphi Koridoru'nun, nüfus yoğun bir bölge olup olmadığı tartışılıyor. İsrail, bu koridor boyunca askeri varlığını azaltma yönünde öneriler geliştirdi," diyerek bu önerilerin anlaşmayla teknik olarak uyumlu olduğunu belirtti.

Müzakereler, özellikle Philadelphi Koridoru'ndaki asker varlığı ve esir takası konularında İsrail, Mısır ve Katar aracılığıyla Hamas ile yoğun bir şekilde devam ediyor.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal