ABD’den karşı atak: Husilere karşı 'Refah Muhafızı Operasyonu' başladı!

Yemen'deki İran destekli Husiler, Aden Körfezi'nde gerçekleştirdikleri füze saldırısı ile bir ABD donanma gemisini hedef aldıklarını duyurdu.

29.01.2024-10:25 - (Son Güncelleme: 29.01.2024-11:55) ABD’den karşı atak: Husilere karşı 'Refah Muhafızı Operasyonu' başladı!

Yemen'deki Husi güçleri, Aden Körfezi'nde bulunan ABD donanmasına ait "Lewis B Puller" gemisini düzenledikleri saldırıda "uygun bir deniz füzesi" ile hedef aldıklarını açıkladı. Husi Sözcüsü Yahya Seri, saldırının Filistin halkına destek ve ABD ile İngiltere'nin Yemen'e yönelik saldırılarına karşılık olarak gerçekleştirildiğini belirtti. 

Husi güçleri, Aden Körfezi'nde ABD donanmasına ait gemiyi hedef alan saldırıyla ilgili açıklama yaptı. Sözcü Yahya Seri, açıklamasında, "Geminin görevleri arasında ülkemize yönelik saldırıya katılan ABD kuvvetlerine lojistik destek sağlamak da yer alıyor." ifadelerini kullanarak, Gazze'deki saldırılar durana kadar ve abluka kaldırılana kadar İsrail'e ait olan ya da İsrail limanlarına giden gemilere engel olmaya devam edeceklerini belirtti.

Su yolunun küresel önemi

Yemen'deki İran destekli Husiler, 31 Ekim 2023'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına tepki olarak Yemen açıklarında faaliyet gösteren İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koyma ve bazılarına dron ve füzelerle saldırılar düzenleme eylemlerine başladı. ABD güçleri, bu süreçte Husiler tarafından Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronlarını başarıyla etkisiz hale getirdi. Husilerin bu eylemleri, bölgedeki deniz ticaretini etkileyerek birçok gemicilik şirketini Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almaya zorladı.

18 Aralık 2023'te ABD, küresel deniz ticareti güvenliğini tehlikeye atan Husi güçlerine karşı, bir grup ülkenin katılımıyla "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu bir deniz görev gücü oluşturduğunu açıkladı. Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı bir gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı. Husiler, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan kararı kabul ederek, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasını talep etti. Süveyş Kanalı, küresel ticaretin önemli bir unsuru olarak, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlamasıyla ve Avrupa ile Asya arasında en kısa rotayı sağlamasıyla dikkat çekiyor. Bu stratejik su yolunun küresel ticaretteki payı yaklaşık olarak yüzde 12'yi buluyor.

YORUM YAZ..
Modal