ABD’den dünyaya uyarı: ‘Nükleer silah üretmeye bir iki hafta uzaktalar’

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İran’ın nükleer silah üretmek için gerekli olan malzemeleri imal etme kabilyetine en geç bir iki hafta içerisinde ulaşacağını duyurdu.

20.07.2024-17:10 - (Son Güncelleme: 20.07.2024-17:10) ABD’den dünyaya uyarı: ‘Nükleer silah üretmeye bir iki hafta uzaktalar’

İran’ın nükleer silah üretme kapasitesi ABD’de endişe yarattı. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, İran'ın nükleer programıyla ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Blinken, İran'ın nükleer silah üretimi için gerekli "silah sınıfı malzemeyi" elde etme kapasitesinin "muhtemelen bir ya da iki hafta uzakta" olduğunu söyledi.

Haber7’de yer alan habere göre; Colorado'daki Aspen Güvenlik Forumu'nda konuşan Blinken, “Nükleer anlaşmanın sona ermesiyle, İran'ın nükleer silah için bölünebilir malzeme üretme kapasitesine sahip olmaktan en az bir yıl uzakta olması gerekirken, şimdi bu süre bir veya iki haftaya inmiş durumda” dedi. ABD'li Bakan, “Henüz bir nükleer silah üretmediler, ancak bu durumu çok dikkatle izliyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD’den dünyaya uyarı: ‘Nükleer silah üretmeye bir iki hafta uzaktalar’

ABD, İran’ı engelleme çalışıyor

Blinken, ABD'nin İran'ın nükleer silah edinmesini engelleme politikasının sürdüğünü ve bu hedefe diplomatik yollarla ulaşmayı tercih ettiklerini belirtti.

Tahran'ın nükleer programını izleyen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), 27 Mayıs'ta yayımladığı son raporda, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stokunu artırmaya devam ettiğini duyurmuştu. Rapora göre, İran'ın 11 Mayıs itibarıyla toplam zenginleştirilmiş uranyum stoğu 6 bin 201 kilograma yükseldi ve önceki rapora kıyasla 675,8 kilogram artış gösterdi.

Uranyum üretimi arttı

UAEA, Tahran'ın yüzde 60 saflıkta zenginleştirilmiş uranyum üretimini sürdürdüğünü, bu seviyede 142,1 kilogram uranyum stoğuna sahip olduğunu ve önceki rapora kıyasla üretimini 20,6 kilogramdan fazla artırdığını belirtti. Bu gelişmeler, uluslararası toplumun İran'ın nükleer programına yönelik endişelerini artırırken, Blinken'in açıklamaları ABD'nin bu konuda nasıl bir yol izleyeceğine dair ipuçları veriyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal