ABD’de utanç günü: İsrail Başbakanı Netanyahu kongrede alkışlarla karşılandı

ABD Kongresi’ne katılmak için Washington’a giden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bina girişinde protestolara maruz kalırken kongre salonunda alkışlarla karşılandı.

25.07.2024-10:11 - (Son Güncelleme: 25.07.2024-10:11) ABD’de utanç günü: İsrail Başbakanı Netanyahu kongrede alkışlarla karşılandı

Netanyahu, ABD’de hem protesto hem de alkış gördü. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıların başlamasından bu yana ilk kez ABD Kongresi'ne hitap etti. Konuşma, Kongre üyeleri tarafından dakikalarca ayakta alkışlanırken, Kongre dışında ise binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Medeniyet ve barbarlık arasında bir savaş

NTV’de yer verilen habere göre; Netanyahu, konuşmasına Gazze'de çoğunluğu kadın ve çocuk olan 39 bin Filistinlinin hayatını kaybettiği savaşı "medeniyet ve barbarlık" arasında bir savaş olarak tanımlayarak başladı. "Bu, ölümü yüceltenlerle yaşamı kutsayanlar arasındaki çatışmadır. Medeniyet güçlerinin zafer kazanabilmesi için ise ABD ile İsrail'in bir arada durması gerekiyor. Çünkü bir arada durduğumuzda biz kazanıyoruz ve onlar kaybediyor" dedi. Netanyahu ayrıca, İsrail'in Gazze'ye yerleşme niyeti olmadığını, Gazze'de sivil bir yönetim olması gerektiğini vurguladı.

Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'a İsrailli esirlerin kurtarılması için gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür etti. "Başkan Biden ile 40 yıldır tanışıyoruz ve kendisine yarım asırdır İsrail'in dostu olduğu için teşekkür ediyorum" dedi.

ABD’de utanç günü: İsrail Başbakanı Netanyahu kongrede alkışlarla karşılandı

Eylemcilere hakaret etti

ABD Kongresi dışında toplanan protestoculara yönelik ağır ifadeler kullanan Netanyahu, bu gösterilerin İran tarafından finanse edildiğini iddia etti. "Eşcinselleri vinçlere asan ve saçlarını örtmedikleri için kadınları öldüren Tahran'daki zalimler sizi övüyor, destekliyor ve finanse ediyorsa, siz resmen İran'ın kullanışlı ahmakları haline gelmişsiniz demektir" dedi.

Lübnan sınırında çatışmalar

Netanyahu, konuşmasında ayrıca İsrail'in Lübnan sınırında güvenliği sağlayacağını belirtti. Hizbullah ve İsrail güçleri arasındaki çatışmaların yaşandığı sınırda binlerce İsraillinin tahliye edildiğini ifade etti. İsrail'in güvenliği tesis etmek için ne gerekiyorsa yapacağını vurguladı.

Trump'a övgüler yağdırdı

Sık sık alkışlarla kesilen konuşmasında ayrıca eski ABD Başkanı Donald Trump'a da teşekkür eden Netanyahu, Trump'a yönelik suikast girişiminin ABD demokrasisine yapılmış bir saldırı olduğunu söyledi. "ABD'liler gibi, İsrailliler de Başkan Trump'ın alçakça saldırıdan sağ çıkmasından memnun olmuştur" dedi.

Protestolar büyüdükçe büyüdü

Kongre binası dışında binlerce kişi Netanyahu'nun politikalarını protesto etti. Ellerinde "Gazze'de hemen ateşkes", "Soykırımcı Bibi", "Soykırımcı Biden", "Özgür Filistin" gibi pankartlar taşıyan göstericiler, Netanyahu aleyhinde sloganlar attı. Polis, göstericileri Kongre binasına yaklaştırmazken, gün boyunca protestolar devam etti.

ABD polisinden göstericilere müdahale

Washington'daki protestolarda polis ile göstericiler arasında zaman zaman arbede yaşandı ve çok sayıda gösterici gözaltına alındı. Netanyahu'nun konuşması sırasında Temsilciler Meclisi'nin Müslüman kadın üyesi Rashida Tlaib, "Soykırım Suçlusu" yazılı bir döviz taşıdı ve konuşmayı boykot edenler arasında yer aldı. Ayrıca, 100'den fazla Kongre stajyeri de Netanyahu'nun konuşmasını protesto ederek iş bıraktı.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal