ABD Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, "Türkiye'ye mühimmat sağlamak istiyoruz." dedi.
ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kelly Craft ve Suriye Özel Temsilcisi JamesJeffrey’i taşıyan uçak öğle sularında Hatay’a iniş yaptı. Amerikalı sorumlular, ilk olarak BM’nin yardımlarının Suriyelilere dağıtıldığı Reyhanlı’daki lojistik merkezine giderek aralarında İnsani İşlerden Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock’un da olduğu BM sorumlularından buradaki faaliyetler ile ilgili bilgi aldı.
ABD Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey "Her konuda Türkiye'nin yanındayız" ifadelerini kullanırken, Craft, "Çözüm ateşkes ilan edilmesi" diye konuştu.
Craft ve Jeffrey’e Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield'da eşlik etti.
Craft'ın buradaki açıklamasında, ABD Başkanı Donald Trump’ın yerinden edilmiş insanların halini görmek ve endişelerini belirtmek üzere kendisini Türkiye’ye gönderdiğini belirtti.
"ESAS OLAN KALICI ATEŞKES"
Yardımların Suriye içine götürülmesi için sınırın açık kalmasının önemine vurgu yapan Craft, "İnsani yardımların ulaştırılması bu zor duruma sadece bir cevaptır ama esas olan kalıcı ateşkesin sağlanmasıdır." dedi.
Craft, ABD olarak Suriyelilere ulaştırılmak için 108 milyon dolarlık ek kaynak temin ettiklerini açıkladı. Craft, "Diğer ülkelere de yardımları artırma çağrısı yapıyoruz." diye konuştu.
İnsani dramın sorumlusunun Esed rejimi olduğunu ifade edenCraft, "Bu Esed rejiminin planladığı bir durum. Bu çok acımasız ve vahşi. Rusya ve Esed rejimine bir an önce ateşkes ilan etmelerini istemeliyiz." dedi.
Türkiye’nin Suriyeliler için yaptığı yardımları da değerlendiren Craft, "Türkiye önemli bir yükü sırtlandığı ve Suriyelilerin ihtiyaçlarını karşıladığı için müteşekkiriz. (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan da Başkan Trump ile ülkelerimizin soruna bir çözüm bulması için görüşüyor. Bunun için de müteşekkiriz." dedi.
İnsani İşlerden Sorumlu BM Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock da Birleşmiş Milletler olarak ABD’ye ve Türkiye’ye yardımları için teşekkürlerini belirtti. Lowcock, "Türkiye’nin kolaylaştırıcı rolü olmasaydı yardım faaliyetlerini bu şekilde yürütemezdik. Türkiye inanılmaz derecede cömert davranıyor." diye konuştu.
BM: TÜRKİYE ÇOK İYİ İŞ BİRLİĞİ SERGİLİYOR
Mark Lowcock, Craft ile görüşmesinden önce basın mensuplarına yaptığı açıklamasında ise Suriye’nin İdlib şehrine günde 50 tır dolusu insani yardım yolladıklarını, bunu 100’e çıkardıklarını, bunu daha da çoğlatmak için Türk sorumlulara görüştüklerini belirtti.
Lowcock, İdlib’e karşı saldırılar sebebiyle son aylarda Afrin’e doğru ciddi hareketlilik olduğunu, yüz binlerce insanın İdlib’den kaçarak kuzey yönüne yöneldiği bilgisini aktardı.
İnsani yardıma gereksinimin büyük olduğunu ve yerlerinden edilen 1 milyona yakın insanın yarıya yakınını çocuk ve bebeklerden oluşturduğunu ifade eden Lowcock, gönderilen yardım gereçleri arasında çadırlar, gıda, ısınma malzemeleri benzeri malzemeler olduğunu belirtti.
Lowcock, şimdiye kadar yerinden edilmiş insnaların yalnızca yüzde 9’una yardım ulaştırabildiklerini belirtti.
Lowcock, yardım tırlarını yollarken BM Güvenlik Konseyi’nden aldıkları yetki gereğince taraflara yalnızca bilgilendirmede bulunduklarını, izin almak için müracat etmediklerini belirtti.
BM’nin İdlib’e yönelik yardımlarının senede 1 milyar dolarlık bir program olduğunun altını çizen Lowcock, bunun devam etmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Lowcock, "Türk yetkililer tüm yardım dağıtım süreçlerinde aşırı derecede iyi bir iş birliği sergiliyor." dedi.
ABD'li kurul, sonrasında Cilvegözü Sınır Kapısı'nda Hatay Valisi Rahmi Doğan ile görüşme yaptı.
Craft ve Jeffrey, gün içerisinde Suriyelilerin kaldığı bir kampı da ziyaret edecek, sivil toplum kurumlarının temsilcileriyle bir araya gelecek ve insani yardımların Suriyelilere sınırdan geçirilerek ulaştırılmasına için yapılan faaliyetleri yerinde görecek.