AB ülkeleri Ukrayna'ya savaş uçağı göndermeyecek!

Ukraynalı yetkililer Pazartesi günü birkaç AB ortağından uçak alacaklarını iddia ettiler. Ancak bazı AB ülkeleri, Ukrayna'ya savaş uçağı gönderme iddialarını yalanladı.

03.03.2022-10:24 - (Son Güncelleme: 03.03.2022-11:53) AB ülkeleri Ukrayna'ya savaş uçağı göndermeyecek!

Erdal Şimşek-ANALİZ

Ukrayna yönetimi dün yaptığı açıklamada, Polonya'nın Ukrayna'ya savaş uçağı göndermeyeceğini söyledi. Polonya'ya ek olarak, Bulgar ve Slovak hükümetleri de son zamanlarda Ukrayna'ya askeri uçak teslimatı iddialarını reddetti. Ancak aynı zamanda, bir Ukraynalı yetkili daha Pazartesi günü Ukraynalı pilotların AB ülkeleri tarafından bağışlanan uçakları almak için ülkeyi terk ettiğini iddia ediyordu.

Bu tür çelişkili açıklamalar, AB'nin gelişen bir Rus işgaliyle karşı karşıya kalan Ukrayna'ya askeri yardımın ulaştırılması için bir lojistik koordinatör olarak hizmet etme girişiminin tamamen bir hayal ürünü ortaya çıkmasına sebep oldu.

AB yetkilileri: ''Üyelerimiz Ukrayna’ya savaş uçağı gönderecek''

Diğer yandan AB yetkilileri, geçtiğimiz Pazar günü üyelerinden Ukrayna'ya silah ve diğer askeri teçhizatın aktarılmasında çok daha iddialı bir rol alacağını, hatta çabayı finanse etmek için 450 milyon Euro'luk AB fonu kullanacağını açıkladılar.

Akabinde Pazartesi akşamı bir Ukraynalı yetkili, pilotların AB ortaklarından askeri uçak almak için Polonya'ya geldiğini açıklamıştı. Söz konusu uçaklar, Ukraynalı pilotların zaten uçmak için eğitildiği Mig-29 gibi Sovyet dönemi jetleriydi. Ukrayna parlamentosu bağışların ayrıntılarını bile bir tweet ile ortaya koydu. Tweet'e göre Avrupa, Polonya'dan 28, Slovakya'dan 12 ve Bulgaristan'dan 16 MiG-29 ve n 14 Su-25 olmak üzere toplam 70 savaş uçağı gönderiyordu.

Ancak, adı geçen ülkeler Ukrayna Parlamentosu ile AB yetkililerinin bu sözlerini yalanladılar.

Bir Bulgar yetkili uluslararası basına verdiği demeçte, Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, ülkesinin kullanılabilir uçak ve parça sıkıntısı olduğunu ve Ukrayna'ya jet ödünç vermek şöyle dursun, kendi hava sahasını korumak için yeterli savaş uçağına sahip olmadığını açıkladı. Salı günü de Slovakya Savunma Bakanlığı sözcüsü de herhangi bir bağışı reddetti: Sözcü, “Slovakya Ukrayna'ya savaş uçağı vermeyecek” dedi.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda da aynı gün bir açıklama ile iddiaları reddetti. Polonya'daki Łask Hava Üssü'nde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile birlikte konuşan Duda, ülkesinin "Ukrayna hava sahasına herhangi bir jet göndermeyeceğini" ve bunun "Ukrayna ihtilafına askeri bir müdahale açacağını" söyleyerek ülkesinin pozisyonunu net bir şekilde ortaya koydu.

Duda, NATO'nun Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına taraf olmadığını da vurguladı.

Ancak Duda'nın yorumları tam olarak net değildi. İnkârının Polonya'ya, Polonyalı pilotlar tarafından kullanılan jetleri Ukrayna'ya göndermemesine mi atıfta bulunduğunu mu (ki bu gerçekten de savaşa açık bir askeri müdahale anlamına gelir) yoksa reddetmesinin daha geniş anlamda Polonya savaş uçaklarının Ukrayna'ya herhangi bir potansiyel teslimatına atıfta bulunup bulunmadığını belirtmedi.

Saatler sonra, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki daha net bir dille AB yöneticilerinin iddialarını yalanladı.

Polonya Başbakanı: ''Bizim böyle bir planımız yok''

 Avrupa Birliği üyesi bazı ülkelerin Ukrayna’ya savaş uçağı yardım yapacağı sözü ilk defa AB Dış Politika Yöneticisi Josep Borell tarafından geçtiğimiz Pazar günü dile getirilmişti.

Borell, yaptığı açıklamada Ukrayna'ya "savaş uçağı bile tedarik edeceğiz" diyerek kelimenin tam anlamı ile Rusya-Avrupa Savaşı’nın ateşini fitilledi. Hızını alamayan Borell, konuyu daha da detaylandırmış ve  “bazı AB ülkelerinin Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşmak için ihtiyaç duyduğu tür uçaklara sahip olduğunu ve bu uçakların AB parasıyla finanse edilebileceğini” söyledi.

Bu, Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı açık açık “Savaş İlanı” anlamına geliyordu.

Peki, Avrupa Birliği’nin her hangi bir ülke ile savaşma gücü var mı? Bu sorunun cevabı oldukça kolay. Devlet sisteminin işlediği ve az biraz savunma gücünün olduğu hiçbir ülke ile Avrupa Birliği’nin savaşacak gücü ve niyeti yoktur, olamaz da. Çünkü Avrupa Birliği hala kendi içerisinde bu tür konularda siyasi bir birlik haline bile gelememiştir. Ayrıca Avrupa ordularının savaş kabiliyet ve yetenekleri oldukça zayıftır. Ve en önemlisi, Avrupa Birliği herhangi bir güçlü veya bükü ülke ile asla savaşmaz. Çünkü AB için her ülke ekonomisi sömürülmesi gereken bir “Pazar”dır.

Bütün bfunları göz önünde bulundurduğumuzda, Avrupa Birliği Dış İlişkiler Komisyonu şefi Borell’in neden böyle bir cümle sarf ettiğini tahmin etmek oldukça kolaydır:

Borell, yapılan kapalı toplantıda herhangi bir komisyon üyesinin dile getirdiği ifadesini kendi kurumunun görüşü gibi lanse etti. Fakat anlaşılan o ki, söylediği sözünün nereye varacağını hesaplamadı. Avrupa’da çıkan bu büyük krizin karşı muhatabı koskoca Rusya. Diğer taraftan Avrupa’nın en büyük ve vurucu silah gücü olan Türkiye bu krizde tarafsız ve AB’nin hiçbir politikası ile ortak görüşe sahip değil. Hatta Avrupa ve Batı’nın savaş çığırtkanlığı politikasına çok sert bir şekilde karşı çıkıyor.

Durum böyle olunca, Borrell alenen geri adım atmak zorunda kaldı. Başka bir basın toplantısında, savaş uçaklarının "Ukrayna'dan aldığımız yardım talebinin bir parçası" olmasına rağmen, AB'nin bunları ödemek için yeterli mali kaynağa sahip olmadığın” öne sürdü. Ve “bunun yerine AB ülkeleri bireysel olarak iki taraflı bağış yapabilirler” diyerek kelimenin tam anlamı ile topu taca attı.

AB diplomatlarına göre Borrell, halen Sovyet döneminden kalma savaş uçaklarını kullanan birkaç AB ülkesinden bazıları olan Bulgaristan, Polonya ve Romanya'ya, potansiyel olarak Kiev'e bazı uçaklar teslim edip etmeyeceklerini gayri resmi olarak sordu. Ve Borell’de bu girişimi bir oldu bittiye getireceğini sanarak kendisini ve AB’yi rezil edecek açıklamayı yaptı.

Tabi AB’nin bu kadar güçsüz ve bencil davranması ortaya çıkınca bütün ülkelerin Borell’e öfkelendiğini söylemek işten bile değil. Kuveetle muhtemel Borel, ilk fırsatta gönderilecek.

Bir AB diplomatı, AB ülkelerinin Borrell'in üzerinde anlaşmaya varılmamış savaş uçağı teslimatı hakkındaki kamuoyu açıklamasına "öfkeli" olduğunu söyledi.

Erdal Şimşek, haber365.com.tr’nin Yayın Kurulu üyesidir. 

YORUM YAZ..
Modal