Gelecek yıl İtalya’nın G20 dönem başkanlığında bu ülkede küresel sağlık zirvesi düzenleyeceği bilgisini paylaşan von der Leyen, Avrupa’nın sağlık kurumlarını güçlendireceklerini kaydetti. Von der Leyen, "Daha güçlü bir Avrupa sağlık birliği oluşturmamız gerekiyor. Şimdi bunun içi çalışma zamanı geldi."ifadelerinde bulundu.
Geliştirilecek aşıların tüm dünyada paylaşılmasının ve uluslararası iş birliğinin önemine vurgulayan von der Leyen, "Aşı milliyetçiliği tehlikeli, aşı iş birliği hayat kurtarır." ifadesini kullandı.
Von der Leyen, temiz enerji verimliliğinin önemine anlattı, AB'nin 750 milyar avroluk ekonomik kurtarma fonunun üçte birinden fazlasının çevre konularında harcanmasını isteyeceğini söyledi. Von der Leyen, "AB Komisyonunu olarak emisyon düşürme hedefinin 2030 için yüzde 40'tan yüzde 55’e yükseltilmesini öneriyoruz." diye konuştu.
AB’nin bürokrasiyi azaltması ve malların, hizmetlerin, sermayenin ve insanların hareket özgürlüğünü yeniden tesis etmesi gerektiğini vurgulayan Von der leyen, "Schengen sisteminin geleceği için yeni bir strateji önereceğiz." dedi.
Dış politika konularında Belarus ve Rus muhalif Aleksey Navalnıy’ın zehirlenmesiyle başlayan Von der Leyen, Belarus halkının yanında olduklarını söyledi. Gösterilere güvenlik güçlerinin müdahalesini eleştirdi. Von der Leyen, Ağustos'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimini tanımadıklarını hatırlattı. "Belarus halkı başkalarının satranç masasındaki piyonlar değildir." ifadesini kullandı. Türkiye’ye değinen von der Leyen, "Türkiye her zaman önemli bir komşu oldu ve olmaya devam edecek ancak yakın olsak da aramızdaki mesafenin giderek açıldığı görülüyor." ifadesini kullandı.
Von der Leyen, Türkiye’nin zorlu bir coğrafyada bulunduğunu, milyonlarca mülteciye ev sahipliği yaptığını, AB’nin de Türkiye’yi bu konuda desteklediğini söyledi. Von der Leyen, Doğu Akdeniz konusunda Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimine AB’nin dayanışmasını tekrarladıktan sonra şöyle devam etti:
"Doğu Akdeniz’de gerginliğin düşürülmesi hepimizin ortak çıkarınadır. Son günlerde Türkiye’nin arama gemisinin limana dönmesi bu yöndeki olumlu bir adımdır. Bu, çok ihtiyaç duyulan iletişime alan yaratmak için gereklidir. Tek taraflı hareketlerden kaçınılması ve iyi niyetle müzakereleri devam ettirmek istikrar ve kalıcı çözüme tek çıkar yoldur."
ABD Seçimleri ve Brexit Süreci
Von der Leyen, ABD ile ilişkiler konusunda ise "Beyaz Saray’ın son dönemdeki kararlarıyla her zaman mutabık olmayabiliriz fakat ''Transatlantik ittifakına'' hep olduğu gibi değer vereceğiz." değerlendirmesini yaptı.
AB Komisyonu Başkanı von der Leyen, ABD’de kasımda yapılacak başkanlık seçiminin sonucu ne olursa olsun ortaklığı geliştirmek için yeni bir transatlantik gündem oluşturmaya hazır olduklarını vurguladı.
Brexit konusuna değinen Von der Leyen, İngiltere ile AB arasında bir antlaşma bulunduğunu belirterek, İngiltere’nin buna mutabık kalmalı dedi. Von der Leyen, eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher’ın "İngiltere antlaşmaları bozmaz." sözünü hatırlatarak, "Her güçlü ortaklığın temeli güvendir." ifadesinde bulundu.
Von der Leyen, Balkanların Avrupa’nın önemli bir parçası olduğunu, AB’nin Balkanlar’daki genişlemesinin tarihi öneme sahip olduğunu dile getirerek, AB Komisyonunun yakında Batı Balkanlar için bölgesel yatırımlara odaklanan bir ekonomik toparlanma paketi açıklayacağını söyledi.
AB Yeni Göç Antlaşması Önerecek
AB Komisyonu olarak gelecek hafta üyelere yeni bir göç antlaşması önereceklerini ifade eden Ursula von der Leyen, göçle ilgili sorunlara daha fazla maruz kalan ülkeler, AB’nin tamamının dayanışmasına güvenebilme imkanına sahip olmalıdır." şeklinde konuştu.
İnsan kaçakçılarıyla mücadele, sınırların güçlendirilmesiyle ilgili harekete geçeceklerini söyleyen von der Leyen, AB ülkelerinde kalma hakkı olan göçmenlerin entegre olmasının önemini vurguladı. Von der Leyen,