Fatih ilçesinde yer alan Kariye Camii, İstanbul'un fethi sonrasında önemli bir tarihi eser olarak camiye dönüştürülmüştü. Ancak 79 yıl sonra, bugün Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşecek bir törenle yeniden ibadete açılacak. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün restore ettiği 201 eserin toplu açılış töreni, bugün Cumhurbaşkanlığı Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılacak.
Açılış töreni sırasında İstanbul'da restore edilen 33 eser de hizmete sunulacaktır. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kariye Camii'nin de aralarında bulunduğu 33 eserin açılışına, videokonferans yoluyla katılacak.
İstanbul’un fethiyle cami olmuştu
Haber7’de yer verilen habere göre; 6'ncı yüzyılda inşa edilen Kariye, İstanbul'un fethinden sonra 1511'de Sultan II. Bayezid'in sadrazamlarından Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrildi ve o zamandan beri "Atik Ali Paşa Camii" ve "Kariye Camii" olarak anıldı. Ancak, Bakanlar Kurulu'nun 2 Ağustos 1945 tarihli kararıyla müze haline getirilen Kariye Camii, 2020'de Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredildi.
Osmanlı döneminden kalma mihrabı yenilenen Kariye Camii, dışarıdaki restore edilme çalışmalarının tamamlanmasıyla tekrar ibadete açıldı. Restorasyon süreci devam ederken, camii ziyaretçilere müze olarak açık kaldı.
Ayasofya da camiye dönüştürülmüştü
İstanbul'un fethinden önce 916 yıl boyunca kilise olarak hizmet veren ve sonrasında camiye dönüştürülen Ayasofya ise 1934'te alınan bir kararla 86 yıl boyunca müze olarak faaliyet gösterdi.
Ancak, 10 Temmuz 2020'de sonuçlanan bir dava sonucunda Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın müze statüsüne dönüştürüldüğü 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Bu kararla birlikte, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması yolu açıldı ve aynı gün Başkan Erdoğan tarafından imzalandı. Böylece, 86 yıl aradan sonra Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 24 Temmuz 2020'de ilk cuma namazıyla yeniden ibadete açıldı.