729 Bin Suriyeli Adresinde Yok, Bakanlık Harekete Geçti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, AK Parti İnsan Hakları Başkanlığınca düzenlenen İnsan Hakları Eğitim Programı'nda "Sosyal Politikalar ve İnsan Hakları" konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

05.08.2024-16:36 - (Son Güncelleme: 05.08.2024-16:36) 729 Bin Suriyeli Adresinde Yok, Bakanlık Harekete Geçti

Bakan Yerlikaya, göçmenlerin durumuyla ilgili dikkat çekici bilgiler paylaştı.

729 Bin Suriyeli Adresinde Bulunmuyor

  • Adres Güncellemeleri: Bakan Yerlikaya, 3 milyon 103 bin Suriyelinin 729 bininin adresinde bulunmadığını belirtti. Bu kişilere Türkçe, İngilizce ve Arapça uyarılar gönderilerek adreslerini güncellemeleri için 90 gün süre verildiği, ardından bu sürenin 2 ay daha uzatıldığı belirtildi. Süre dolduğunda, adreslerini güncellemeyenlerin eğitim, Sağlık gibi hizmetlerden faydalanamayacağı ifade edildi.

Göçmen Kaçakçılığına Karşı Mücadele

  • Göçmen Kaçakçılığı: Yerlikaya, göçmen kaçakçılığıyla mücadeleye büyük önem verdiklerini vurguladı. 2023 yılında bu suçla ilgili cezaların 5 yıldan 8 yıla çıkarıldığını hatırlattı. Ayrıca, valilik, jandarma ve emniyetin performans kriterlerinden birinin göçmen kaçakçılığıyla mücadele olduğunu belirtti.

Sınır Güvenliği ve Göçmen Tespit Çalışmaları

  • Sınır Güvenliği: Türkiye'nin sınır güvenliği için yaptığı çalışmalara değinen Yerlikaya, sınırlarda sensörlü aydınlatma, asansör kuleler, zırhlı gözetleme aracı, optik kuleler ve termal kameraların bulunduğunu söyledi. 2023 yılından bugüne kadar sınırlardan girişi engellenen 202 bin 705 düzensiz göçmen olduğunu kaydetti.

  • Mobil Göç Noktaları: 81 ilde mobil göç noktası aracının bulunduğunu ifade eden Bakan, bu araçlar sayesinde 1 milyon 200 bine yakın sorgulama yapıldığını ve 126 bin 766 düzensiz göçmenin tespit edildiğini söyledi.

Geri Gönderme Merkezleri

  • Geri Gönderme: Türkiye'de 25 şehirde 32 geri gönderme merkezi bulunduğunu aktaran Yerlikaya, bu merkezlerde üç öğün yemek, sosyal alan ve sağlık desteği gibi hizmetler verildiğini belirtti. Ayrıca, 121 özel uçuşla 22 bin 987 düzensiz göçmenin sınır dışı edildiğini anlattı.

İnsan Hakları Eğitim Programı

  • Program İçeriği: Programda "Göç ve İnsan Hakları" konulu bir video gösterimi sunuldu. Konuşmaların ardından AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Basri Yalçın, Bakan Yerlikaya'ya AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı tarafından hazırlanan kitap setini hediye etti.
Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal