70’li yollarda oldukça popülerdi: Şimdi işi yapmaya çırak bile bulunamıyor

Yaklaşık yarım asır önce Türkiye’nin en popüler mesleği olan bakırcılık, şu sıralarda unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden birisi oldu. O yıllarda her 10 gençten 8’i bakırcılıktan devlet memurlarının 3 katı kadar para kazanırken, 2000’li yılların ardından bakırcılıkta artık çırak bile bulunamaz hale gelindi.

20.11.2022-11:50 - (Son Güncelleme: 20.11.2022-11:50) 70’li yollarda oldukça popülerdi: Şimdi işi yapmaya çırak bile bulunamıyor

Erzincan’da 1976 yılında bakırcılık mesleğine giriş yapan ve geçen zaman içerisinde şehrin en önemli iş insanlarından birisi haline gelen Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Tanoğlu, eskiye özlemini hobi olarak bakır işlemeciliği yaparak gideriyor. Erzincan’daki sayılı sayıda bulunan bakır ustaları, hediyelik eşya ve günlük mutfak eşyaları üretimi yaparak bakırcılık mesleğini canlı tutmaya çalışsa da elemam eksikliği sebebiyle artık bakırcılığın unutulacak meslekler arasına girmesinden endişe ediyor. 

Pandemiyle beraber tekrar önem kazandı

İHA’da yer alan habere göre; Bakır mutfak eşyalarına ilginin her geçen gün azalması ile birlikte unutulmaya yüz tutan bakır ürünleri, geçtiğimiz pandemi sürecinin etkisiyle ve sağlığın önem kazanmasıyla birlikte tekrar azda olsa rağbet görmeye başladı.

Daha sağlıklı olması nedeniyle Erzincan’ın binlerce yıllık geçmişine ışık tutan bakır ürünler daha çok şehir dışından gelen vatandaşların tercihi oluyor.

Erzincan Bakırcılık

Bakırcılıktan zirveye

Bakırcılığın günümüzde artık kaybolan meslekler arasında olduğunu belirten Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Tanoğlu, “Bizim çocukluğumuzda, ilkokulu bitirdikten sonra ortaokula gittiğimiz zaman yaz aylarında devamlı bakırcıların yanındaydık. O zaman Erzincan’da ana meslek bakırcılıktı. Erzincan’da her 10 kişiden 8’i bakırcıydı. 1982’de yanımda çalışan insan sayısı 100 kişiydi. 1976’da başladım ben bakırcılığa. 1976’dan 1982’e kadar yanımda 40-50 kişiyle çalıştık. Erzincan ekonomisinin yüzde 70’i bakırcılıkla istihdam ediliyordu. O zaman devlet memurunun 3 katıda maaş alına biliniyordu. İnsanlar bakırcılığı çok önemsiyordu. Tabi ki zaman geçtikçe insanların bakış açısı, görüşleri değişti. Bizim zamanımızdaki gibi hediyelik eşyalar rağbet görmüyor artık. Bakırın alternatifleri de çok çıktı. Erzincan bakırcılığı baya geriledi. Şuanda yapan arkadaşlarda var onları da tebrik ediyorum. Erzincan bakırını ayakta tutmaya çalışıyorlar. Bakır sağlık açısından da en iyisi. Bakır mutfak eşyalarında pişen yemek, çaydanlıkta kaynayan çayı, semaveri daha da lezzetli, sağlıklı. Günümüzde bunlar artık daha meşakkatli. Krom çıktı, alüminyum çıktı bunlar daha basit olduğu için bunlar tercih ediliyor. Oysa sağlık açısından bakırın yerini hiçbiri tutmuyor.

Erzincan Bakırcılık-1

Bakırcılığı eski günlerine geri getirmek lazım

2022 yılındayız geriye döndüğümüzde özeleştiride yapmamız lazım. O günün şartlarında bugünü düşünemedik. Erzincan’da bakırcılık geriye gitti. Bakırcılığı eski günlerine getirmek için bazı girişimler, destekler yapılması lazım. Bakırcılık el sanatı istediği için de insanları bir araya getirmek lazım. Günümüzde insanları bir araya getirmekte çok zor. Günümüzde berber çırağını bulamıyorsa, demirci çırak bulamıyorsa bakırcı nasıl bulacak. Erzincan’da eskiden 4 bin kişi bakırcılıkta çalışan insan vardı.” diye konuştu.

YORUM YAZ..
Modal