2023 seçimleri öncesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu Cumhurbaşkanı adayı olarak gösteren Millet İttifakı’nda milletvekili pazarlığı yapıldığı ifade edildi. CHP’nin masada daha küçük oy dilimlerine sahip olan SP, DEVA, Gelecek ve DP’nin Meclis’e girebilmesi için 5’er vekil teklif ettiği fakat söz konusu partilerin 10’ar vekil istediği iddia edildi.
Yeni Şafak'ın CHP'li kaynaklara dayandırdığı haberde, DEVA, Demokrat Parti (DP), Saadet Partisi (SP) ve Gelecek'in kendileri ile İYİ Parti'den 10'ar vekil istediğini, 4 partinin toplamda 40 kontenjan talep ettiğini söyledi. "40 kontenjan yükünü" İYİ Parti ile paylaşmak isteyen CHP, küçük ortakların 10'ar milletvekili isteğini fazla buldu. CHP, 4 küçük ortağa en fazla 5'er milletvekili vermek istiyor. Küçük ortaklar, 10'ar vekillerinin Meclis'e girebilecek yerlerden listelere yerleştirilmesini de şart koşuyor.
CHP'li yetkililer, 4 ortağa verilecek olası kontenjanlar için parti içi dengelerin dikkate alınacağını belirtiyor. Ancak CHP de, 4 ortakla garanti kontenjanda anlaşılması durumunda bir şart ortaya koyuyor. CHP'liler, "Garanti kontenjan istiyorsanız partilerinizin tabanından cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na garanti oy gelmesi gerekiyor" diyor.
Vekil pazarlıklarında CHP, teşkilatının olası tepkisini de göz önünde tutuyor. CHP içinde, vekil listelerinde oluşabilecek herhangi bir krizin seçim sürecinde teşkilatları olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor. Bu nedenle sürecin ince eleyip sık dokunması gerektiği vurgulanıyor. Vekil pazarlığında küçük ortaklar ile CHP arasında bu gelişmeler yaşanırken CHP'nin kontenjan yükünü paylaşmak istediği İYİ Parti ise topu CHP'ye atıyor. İYİ Parti'de "6'lı Masa'nın adayı CHP'den çıktı. Bu nedenle listelerde de elini taşın altına koy. Sorumluluk sende" değerlendirmeleri yapılıyor. İYİ Parti'nin bu tutumunun gerisinde ise seçim sonrası Meclis'te güçlü bir şekilde temsil edilmek, bunun için de fire vermeme hesabı yattığı belirtiliyor.