Bildiğimiz üzere Ramazan Bayramı, Arap takviminin dokuzuncu ayı olup İslam aleminin inancına göre Kur-an’ın yeryüzüne inmeye başladığı kutsal ay olarak bilinir. Ramazan ayı boyunca müslüman alemi, sabah ezanından yani güneşin doğuşundan batışına akşam ezanına kadar, yemek yemeden yada içmeden, cinsel ilişkide bulunmamak anlamına gelen orucu tutmakla sorumludurlar. Tabi sadece bu sayılanlar sadece bir kaçı. Oruç islamiyet’in beş temel kurallarından biridir ve bu emri yerine getirmeyen kişi (hastalık,hamilelik veya yolculuk haricinde) islam dininden çıkmış sayılır. Nitekim Kur-an’da şöyle yazar;
Ey inananlar! Oruç, sizden öcekilere farz kılındığı gibi, Allah’a karşı gelmekten sakınasınız diye, size sayılı günlerde farz kılındı. Ramazan ayı, ki onda Kur-an, insanlara yol gösterici ve doğruyu yanlıştan ayırıcı belgeler olarak indirildi. Bu ayı idrak eden onda oruç tutsun. (Bakara/2:183-185)
Ramazan ayında bir çok kişinin merak ettiği konulardan birisi olan 61 gün oruç kefareti ne zaman tutulur ? Oruç müslüman aleminde kendini dinlemek vücudunun dinlenmesi ve empati kurulması için yapılan ibadetlerden biridir. Aç olanları anlamak için ve miğdenin 30 gün boyunca dinlendirilmesi için yapıldığı bir ibadet türü olduğu bilinmektedir. Bu ibadet yerine getirilirken tutmuş olduğunuz orucu mazeretsiz bozarsanız karşılacağınız kefaret orucu ile bu borcunuzu ödeyebilirsiniz. Peki kefaret orucu ramazan bittikten sonramı yada ne zaman tutulur ? bunların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz.
Oruç kefareti, iki ay veya 60 gün ara vermeden tutulan ibadettir. Tutmuş olduğunuz orucu bozduğunuzda size borç olarak tutmanız gerektiği inanılır. Yani Ramazan orucunu bozan kişinin 61 gün oruç tutması gerektiğini biliyoruz. Orucu bilerek ve isteyerek bozmak, Ramazan’ın hürmetine saygısızlıktır ve günahtır. Hz.Peygamber orucunu bozanların borçlarını ödemek için kefaret ile yükümlü olduklarını belirtmiştir. (Buhârî, Savm, 30, Hibe 20, Nafakât, 13, Kefaret, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81).Yine Hz. Peygamber (s.a.s.)’in bildirdiğine göre oruç kefareti, öncelikle bir köle azat etmektir, buna imkân bulunmadığında -ki günümüz şartlarında bu imkân fiilen ortadan kalkmıştır- iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu kefaretin yanında ayrıca, bozulan o orucun da kaza edilmesi gerekir.