Çocukların gelişim süreçlerinde en yoğun olarak hissedilen sendromlardan biri de 6 yaş sendromudur. Okula başlayan çocuklar yeni bir ortama alışma sürecinde farklı durumlar yaşarken bunların etkileri de üzerlerinde hissedilir. Peki, 6 yaş sendromu nedir? İşte 6 yaş sendromu hakkında merak edilen tüm detaylar…
6 yaş sendromu nedir?
6 yaş sendromu genellikle uzmanlar tarafından varlığı ifade edilmeyen bir sendrom olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun nedenlerinden biri de çocuğun 6 yaşına geldiğinde sosyal çevresinin değişmesi ve bu çevreden farklı davranışlar öğrenmesidir. Yeni bir çevreden edinilen davranışlar kimi çocuklarda daha sert ve agresif olmasına neden olurken kimilerinde ise daha sakin ve içe kapanık bir hal almasına neden olur. Ailelerin 6 yaş sendromu içerisinde daha dikkatli ve anlayışlı olması gerekir.
6 yaş sendromu neden ortaya çıkar?
6 yaşına gelen çocuklar ailelerinden daha bağımsız olmak istedikleri bir sürece girer. Bu süreç içerisinde de çocuklar farklı hareketler ve farklı kararlar almak istemektedir. Bu nedenle hayatlarında başarısızlık yaşamak istemez ve adımlarını buna göre atmak isterler. 6 yaş sendromunun ortaya çıkma nedeni çocukların farklı bir ortama adaptasyon sağlamasıdır. 6 yaşına gelen çocuklar çevresinde akran zorbalığına uğrayabileceği gibi farklı olumlu etkide içerisinde de bulunabilir.
6 yaş sendromu ne kadar sürmektedir?
6 yaş sendromu içerisine giren çocuklar bu sürece 8 yaşına kadar devam ettirmektedir. Aileler çocuklar 8 yaşına gelene kadar daha anlayışlı olmalıdır.
6 yaş sendromu belirtileri nelerdir?
6 yaşına gelmiş olan çocuklar ailelerinden bağımsız olarak kendi kararlarını almak isterler. Bu süreç içerisinde farklı etkiler gösteren çocuklar için 6 yaş sendromu belirtileri şu şekildedir:
Daha saldırgan ve asi tavırlar sergiler,
Kararlar konusunda ısrarcı olurlar,
Çocuklarla birlikte grup içerisinde yer almak ister ve tek başına olmak istemezler,
Oyun içerisinde lider olmak isterler,
Eşyalarını paylaşmak istemez,
Benmerkezci bir ruh haline bürünür,
Çevresinden gelen eleştirilere karşı daha alıngan bir tavır içerisinde yer alır,
Kolay ağlayıp kolay sinirlenebilir,
Yaşadığı olayların etkisinden çıkması uzun sürer.
6 yaş sendromu tedavisi nedir?
Bu sendromla karşılaşan aileler bilişsel davranışçı terapi yöntemi uygulamalıdır. Çocuklarda semptomların ağır olması durumunda ise bir uzman desteği alınmalıdır. Bu süreçte aileler çocuğa daha ılımlı bir şekilde yaklaşmalıdır ve fikirlerine saygı duymalıdır.
6 yaş sendromu ile karşılaşan anne ve babaların davranışı nasıl olmalıdır?
Çocukların da bu sendromla karşılaşan aileler çocukları için daha anlayışlı ve daha sakin bir tutum içerisinde olmalıdır. Çocukların dış çevreyi alışma süreci yavaş yavaş olacağından ailelerin de bu süreçte sabırlı olması gerekir.