6. Hastalık Nedir?

Çocuk hastalıkları grubunda değerlendirilen altıncı hastalık ateşli ve viral hastalıklardan biridir. Hal böyle olunca ebeveynler, 6. Hastalık nedir? 6.hastalık neden olur? Ve 6. Hastalık belirtileri nelerdir? Şeklinde soruların cevaplarını merak ediyor.

10.03.2021-18:24 - (Son Güncelleme: 10.03.2021-18:24) 6. Hastalık Nedir?

6. Hastalık, özellikle çocuklarda döküntü biçiminde kendini göstermektedir. Bu hastalığın görülme yaş aralığı ise çocukların ilk 6 ay ile 2 yaşına kadar olan dönemidir. 6. Hastalık büyük yaştaki çocuklarda ve yetişkinlerde görülmez. Hastalık hali enfeksiyon bulaştığı andan itibaren başlar ve zaman içerisinde gelişir.

6. HASTALIK NEDİR?

Viral enfeksiyon türlerinden biri olan 6. Hastalık herpes grubu hastalıklarından biri olarak bilinir. Ayrıca yüksek ateş ve döküntüler biçiminde görülür. Genellikle 6. ay ile 2 yaşına kadar olan dönemde bulaşma yoluyla alınır. Genellikle çocukların bir arada yer aldığı kreş, yuva ve okullarda bulaşır. Korkutucu ve tehlikeli bir hastalık değildir. Bir hafta kuluçka döneminin ardından hastalık zaman içerisinde kendi kendine iyileşir.

ALTINCI HASTALIK NEDEN OLUR VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

6 hastalık halk arasında uçuk olarak bilinir. Herpes türü bir hastalık olan 6. Hastalık ateşli  çocuk enfeksiyon hastalıklarından biridir. Bulaşıcıdır ancak hayati bir risk oluşturmaz. Bir haftalık kuluçka dönemi ile birlikte kendiliğinden geçer. Tıptaki esas adıyla Roseola’nın enfeksiyon belirtileri virüsü aldıktan birkaç gün sonra görülür ve etkileri yaklaşık olarak 2 hafta sürer. 

Belirtileri ve iyileşme süresi çocuğun bağışıklığına göre farklılık gösterir. Ancak hastalığın belli başlı belirtileri şu şekildedir; 

Yüksek ateş

Boğaz ağrısı

Burun akıntısı

Öksürük

Boyun bölgesindeki lenflerde şişlik

Deri döküntüleri

Grip ile benzer belirtileri taşısa da Roseola’da deri döküntüleri olur ve bu döküntüler büyük leke biçiminde yer alır. Pembe renklidir. Kabartı bırakmaz ve ayrıca kaşıntıya sebep olmaz. Eğer sıraladığımız özelliklerden farklı bir kabarıklık biçimi var ise çocuğun en kısa zamanda çocuk hastalıkları uzmanına gösterilmesi gerekmektedir. 

ALTINCI HASTALIK BULAŞICI MIDIR?

Altıncı hastalık herpes grubuna ait viral bir hastalıktır. Yani altıncı hastalık bulaşıcıdır. Damlacık, solunum salgısı ve tükürük ile çocuktan çocuğa çok rahat bir şekilde bulaşır. 

ALTINCI HASTALIK TEHLİKELİ MİDİR?

Hastalık genellikle 6. Ay ile 2 yaşına kadarki çocuklarda görülen, temas yoluyla hızla bulaşan hastalıklardan biridir. Bu hastalığın çocukluk çağında oluşması herhangi bir tehlike oluşturmamaktadır. Enfeksiyon türü hastalık olması sebebiyle çocuğun bağışıklık sistemini etkileyebilir. Vücut direnci yüksek olan çocuklarda hastalığın seyri daha hafif ilerler. 0 - 6 ay bebeklerin anneden gelen bağışıklığı bulunduğu için yeni doğanlar risk grubunda değildir.

HASTALIK TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

6. hastalık başta yüksek ateş ile kendisini gösterir. Daha sonra döküntü ile devam eder. Bu durum ebeveynin dikkatini çeker ve doktora gitme ihtiyacı gelişir. Enfeksiyon hastalığı olmasına rağmen birtakım belirtileri göz önüne alarak çocuk hastalıkları uzmanı bu hastalığı, kolay bir şekilde teşhis edebilir. Öncelikli tedavi yöntemi antibiyotik ve ateş düşürücü ilaçlarla kısa sürede ateş kontrol alınmasıdır. Daha sonra birkaç gün içerisinde hastalık kendi kendine geçer. 

HASTALIK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hastalık teşhis edildikten sonra doktor önerileri uygulanarak hastalığın sakin geçmesi sağlanmış olunur. Yüksek ateş çocuklarda tehlike oluşturabileceğinden ateş kontrol altına alınır ve hekimin önerdiği tedavi uygulanır. Bol sıvı ve yatak istirahati ile kuluçka dönemini atlatılır. 1 hafta sonra hastalık kendiliğinden geçer.


YORUM YAZ..
Modal