1967 yılında nisan ayının başında İsrail ordusu, İsrail-Suriye sınırında Mısır'a ait olan 6 Mig'i düşürdü. Tarih 10 Mayıs 1967 yılını gösterirken, İsrail Birleşmiş Milletleri bilgilendirdi ve Suriye tarafından kışkırtılan Arap akınlarına kaşı 'eli kolu bağlı kalmayacağını' aktardı. 16 Mayıs'ta ise Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdül Nasır, Ekim 1956'daki savaştan beri Sina Yarımadasında konuşlandırılan Mavi Berelilerin gitmesini istedi.
21 Mayıs tarihinde ise Mısır ordusu, liman üssü Şarm El Şeyh'i geri aldı. Bir gün sonra ise (22 Mayıs) Nasır, Tiran Boğazı'nın İsrail gemilerine kapatıldığını ardından da Akabe Körfezi'nin kapatıldığını ilan etti.
Bu gelişmenin ardından 30 Mayıs tarihinde Ürdün Kralı Hüseyin ile Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdül Nasır savunma anlaşması imzaladı. Haziran başında Ürdün ve Mısır'ın yanına Irak da katıldı. Irak'ın Mısır ve Ürdün paktına katılmasının ardından İsrail 5 Haziran 1967 tarihinde Mısır'daki havaalanlarını yerle bir etti. Taraflar arasındaki ilk saldırı İsrail'den gelirken, savaşın ilk gününde (5 Haziran) 410 uçak tahrip edildi. Daha sonra İsrail ordusu Sina Yarımadasına ilerledi. İsrail'in bu hamlesinin ardından; Suriye, Irak, Ürdün, Cezayir, Yemen, Sudan, Kuveyt ve Suudi Arabistan, İsrail'e savaş açtı. ABD ise tarafsızlığını ilan etti.
6 Haziran 1967 tarihinde İsrail ordusu Gazze'yi kuşattı ve sonra da Ürdün cephesinden Gazze'ye girdi. Bu sırada ABD ile SSCB uzun süre baş başa görüşürken, görüşmenin ardından BM Güvenlik Konseyi, acil ateşkes isteyen bir karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti. 7 Haziran tarihinde İsrail, Süveyş Kanalı'nın doğu kıyısını işgal ederken, Sina Yarımadası zırhlıların savaşına tanıklık etti. İsrail donanması Şarm El Şeyh'i kuşatarak Akabe Körfezi'ni açtı. Ürdün, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ü kaybederken, ateşkesi kabul etti.
8 Haziran'da İsrail-Suriye sınırında top ateşi başlarken, aynı gün Kahire de ateşkesi kabul etti. İsrail ordusu 9 Haziran'da Golan Tepeleri'ne girdi. Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdül Nasır ise sokaktan yükselen baskılar nedeniyle istifa etti ve kararından da dönmedi. 10 Haziran tarihinde SSCB İsrail ile olan diplomatik ilişkilerini kesti. Şam'a 40 kilometre uzaktaki Kuneitra'nın düşmesi üzerine Suriye de ateşkesi kabul etti ve çatışmalara son verdi. 28 Haziran tarihinde İsrail parlamentosu Doğu Kudüs'ün ilhakını kabul etti.
BM 242 SAYILI KARARI KABUL ETTİ
1 Eylül tarihinde Hartum'da yapılan zirvede Arap ülkeleri İsrail'i tanımamaya ve müzakere etmemeye karar verdi. 22 Kasım tarihinde ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 242 sayılı kararı kabul etti. Karar, İsrail'in işgal ettiği toprak ya da topraklardan çekilmesi öngörüyordu.
6 GÜNDE 17 BİNE YAKIN İNSAN ÖLDÜ
Savaş 6 gün sürerken, 10 bin Mısırlı, 6 binden fazla Ürdünlü ve 700 kadar İsrailli olmak üzere toplamda 17 bine yakın insan öldü. Savaş, İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak etmesine, Golan Tepelerini, Sina Yarımadasını, Gazze Şeridi ve Batı Şeria'yı da işgal etmesine olanak vermiş oldu.