1. 5 Haziran 1926 tarihinde Türkiye, İngiltere ve Irak arasında Ankara Anlaşması imzalandı.
Bu anlaşmaya göre Türkiye Musul petrollerinin gelirinden 25 yıl süreyle yüzde 10 pay alması karşılığında Musul’daki haklarından vazgeçmiştir. Ancak 500 bin sterlin karşılığında yüzde 10’luk pay hakkından da vazgeçmiştir. Türkiye ve Irak arasındaki sınırlar Ankara Anlaşması kapsamında çizilmiştir.
2. 5 Haziran 1947 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Marshall, Marshall Planı’nı açıkladı.
Bu kapsamda II. Dünya Savaşı’nın ardından Türkiye ve Yunanistan’ında içinde bulunduğu Avrupa ülkelerine Marshall Planın ile destek olacağını açıklamıştır. Sovyetler Birliğine karşı 16 ülkeyi ekonomik olarak korumak amacıyla açıklanan Marshall Planı, 1958-1951 yılları arasında yürürlükte kalmıştır.
3. 5 Haziran 1964 tarihinde Amerika Başkanı Johnson, Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahalesi kararı üzerine Başbakan İsmet İnönü’ye gönderdiği Johnson Mektubu Türkiye tarihine geçmiştir.
Türkiye-ABD ilişkilerinin dönüm noktası olan Johnson mektubu çok sert ve kaba bir üslupla yazılmıştır. Mektubun içeriğinin Türk kamuoyu ile paylaşılmasının ardından Türkiye’de ABD karşıtı gösteriler yapılmıştır. Bu mektubun gönderilmesinin ardından Türkiye Kıbrıs’a çıkarma yapmaktan vazgeçmiştir.
4. 5 Haziran 1967 tarihinde İsrail ile Araplar arasında Altı Gün Savaşları başlamıştır.
İsrail 5 Haziran 1967’de Mısır, Suriye, Lübnan ve Ürdün’e savaş açmasıyla birlikte Altı Gün Boyunca devam edecek olan savaşlar başlamıştır. Altı Gün Savaşı’nın sonunda İsrail, Mısır’da Sina Yarımadası ve Suriye’de Golan Tepelerini işgal etmiştir. Bu harekat sırasında Batı Şeri ve Doğu Kudüs İsrail tarafından işgal edilmiştir. Birleşmiş Milletler ise bu harekat için etkili olacak bir adım atamamıştır.
5. 5 Haziran 1975 tarihinde Altı Gün Savaşlarının ardından 8 yıl sonra Süveyş Kanalı deniz trafiğine açılmıştır.
İsrail ve Arap ülkeleri arasında gerçekleşen savaşta İsrail Mısır toprağı olan Sina Yarımadasını işgal etmiştir. Bu işgalden dolayı Süveyş Kanalı 1975 yılına kadar kapalı kalmıştır. Mısır Başbakanı Enver Sedat’ın girişimleri ve İsrail’le yapılan görüşmeler sonucunda Süveyş Kanalı 8 yıl sonra açılmıştır.