5 Farklı Ülke Kafkasya için Moskova'da: Altılı Platform Ülkeleri

Kafkasya’daki problemlerin diplomasi yoluyla çözülmesi amacı ile gerçekleştirilen ‘Altılı Platform’un, ilk toplantısı bugün Moskova'da olacak. Gürcistan ise katılmayacak. Toplantıya Dair Tüm Detaylar Haberimizde…

10.12.2021-17:19 - (Son Güncelleme: 10.12.2021-17:25) 5 Farklı Ülke Kafkasya için Moskova'da: Altılı Platform Ülkeleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kafkasya'da istikrar ve barışın sağlanması amacı ile çağrıda bulunduğu Türkiye, Azerbaycan, Rusya, İran, Gürcistan ve Ermenistan’ın katılacağı ‘Altılı Platform’ teklifi diğer ülkelerden de karşılık buldu. 3+3 formatındaki bölgesel iş birliği platformunun ilk toplantısı bugün Moskova'da düzenlenecek.

GÜRCİSTAN TOPLANTIDA YOK

Azerbaycan, Ermenistan, Rusya ve İran'ın, Dışişleri Bakan Yardımcıları seviyesinde katılacakları toplantıda Türkiye adına, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlığında oluşturulmuş bir heyet katılacak. ‘Abhazya ile Güney Osetya bölgelerinde işgalin sona ermesi için gereken adımların atılmadığı sürece bölgesel konuları görüşmek için Rus tarafıyla aynı masaya oturmayacağız” şeklinde ifadeler kullanan Gürcistan ise gerçekleştirilen toplantıya katılamayacağını duyurdu. Diplomatik kaynaklar, Kafkasya’da istiktar sağlanabilmesi adına Gürcistan’ın da platforma dahil olmasının önemine değindi.


KAFKASLARDA YENİ BİR DÖNEM

Uzmanlar, Kafkasya'daki problemlerin çözülebilmesinin yolunun diplomasi olduğunu söyledi ve  oluşturulan Altılı Platform’un Kafkaslarda yeni bir dönemi başlatacağını bildirdi. Bazı uzman görüşleri  ise şu şekilde: Uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Toğrul İsmayıl, Altılı Platformun çok önemli ve işlevsel bir platform olacağını vurguladı ve Platformun, bölgeye diğer güçlerin ve bölge dışı aktörlerin girmesinin, meydan okumasının ve dikte etmesinin önüne geçeceğine ilişkin görüşlerini belirtti. Prof. Dr. İsmayıl ‘Bu nedenle ABD çok da memnun değil bu platformdan. İlk adım Moskova’da atılıyor, başarılı bir şekilde gerçekleşirse Kafkasya bölgesinde istikrarın sağlaması için çok önemli bir rol oynayabilir’ dedi ve sözlerine devam etti ‘Tabii tüm taraflar gerçek anlamda barış ve istikrar isterlerse. İleriye dönük bir proje olduğu için hemen başarılı olacağını söylemek de yanlış olur’ şeklinde konuştu.

ARTIK İRAN’DA FARKINA VARIYOR

Bölgede en çok barış, istikrar ve iş birliği sağlanmasını isteyen ve bunun için en çok çaba sarf eden iki ülkenin Türkiye ve Azerbaycan olduğunu vurgulayan İsmayıl, şunları söyledi: ‘Bu platformun kurulmasında da önemli bir inisiyatif üstlendiler. Ayrıca, bölgede jeopolitik konjonktürün yavaş yavaş Türkiye ve Azerbaycan lehine değiştiğinin göstergesidir’ şeklinde konuştu ve devam etti, ‘Hatırlatmak gerekirse, İran ilk başta böyle bir platforma sıcak bakmıyordu ve hoşuna gitmemişti. Ama artık İran da realiteyi anlamaya başladı. İleriye dönük ciddi bir platform ve Gürcistan da ikna edilmeli’ dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, AZERBAYCAN'DA DİLE GETİRMİŞTİ

Geçtiğimiz haziran ayında Bakü’ye bir ziyaret gerçekleştiren  Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Millî Meclisinde yapmış olduğu konuşmada ‘Gelin 6 ülke bir platform oluşturalım’ dedi. ‘Rusya, Türkiye, Azerbaycan, İran, Gürcistan ve Ermenistan olarak platform oluşturalım. Bu platformla birlikte bölgede 

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal