Türkiye coğrafyasının koşulları gereği hayvancılık önemli bir iş kapısı. Hayvancılıkla uğraşan birçok insan yüzyıllardır olduğu gibi hava koşullarına göre hayvanlarını sıcak bölgelere götürüyor. Yarı yerleşik yaşama sahip olan ve göçer diye adlandırılan insanların göçü yeniden başladı. Havaların yavaş yavaş soğumasıyla yeşil alanların azaldığı bölgelerden daha sıcak ve yeşil bitki örtüsünün çok olduğu bölgelere doğru geçiş yapmaya başladı.
Türkiye’nin güneydoğu bölümünde yer alan Batman, Diyarbakır, Şırnak gibi şehirlerden hayvanlarını otlatmak için Muş'un yüksek rakımlı yaylalarına giden göçerler, burada yaklaşık 5 ay boyunca ürettikleri peynir, tereyağı, yoğurt ve süt satışlarından geçimlerini sağladılar. Havaların yeniden soğumasıyla birlikte toparlanmaya başlayan göçerlerin sıcak bölgelere 30 günlük zorlu dönüş yürüyüşü süreci başladı.
Hayvancılıkla uğraşan göçerlerden Erdal Çetinbaş, ‘’ 5 aydan bu yanadır yaylada peynir, tereyağı, yoğurt ve kışlık ihtiyaçlarını temin ettik şu anda zorlu dönüş göçümüz başladı. Hayvanlarla sıcak bölgelere göçüyoruz. Yolculuk zorlu oluyor. Yürüyüşümüz bazen bir ay, bazen de 20 gün yolda kaldığımız oluyor. Bazen yağmura da yakalıyoruz.’’ İfadelerinde bulundu.