3 Ülkede Daha Coronavirüs Nedeniyle OHAL İlan Edildi

Dünyayı etkisi altına alan coronavirüs salgını nedeniyle Çekya, Lübnan ve Peru'da olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi.

16.03.2020-09:41 - (Son Güncelleme: 16.03.2020-10:33) 3 Ülkede Daha Coronavirüs Nedeniyle OHAL İlan Edildi

Çin'in Vuhan kentinden yayılan coronavirüs salgını nedeniyle tüm dünya diken üstünde. Uluslar ülkelerine sıçrayan virüsün yayılmaması için önlemlerini artırırken, aynı  zamanda da olağanüstü hal ilan ediyor. 

Bu kapsamda Çekya Başkbakanı Andrej Babis, olağanüstü kabine toplantısı sonrası düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, coronavirüs yayılmasını engellemek amacıyla 24 Mart'a kadar ülke genelinde karantina uygulanacağını söyledi. Karantina kapsamında, ülkede yaşayanlar evlerini sadece işe ve doktora gitmek, gıda, temizlik malzemesi ya da ilaç satın almak amacıyla terk edebilecek. Çekya Sağlık Bakanı Adam Vojtech da yaptığı açıklamada, son verilere göre ülkede ikisi ağır 239 vakanın tespit edildiğini belirtti.

LÜBNAN'DA 29 MART'A KADAR OLAĞANÜSTÜ HAL

Lübnan hükümeti, coronavirüs salgınına karşı alınacak önlemleri görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın başkanlığında 4 saat süren toplantı gerçekleştirdi. Başbakan Diyab, toplantının ardından Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basın toplantısı düzenledi ve "Bizler sağlık konusunda olağanüstü hal yaşıyoruz. Bu nedenle hükümet, 29 Mart'a kadar ülkede olağanüstü hal ilan ediyor." ifadesini kullandı. Lübnanlıların bu dönemde daha çok dayanışmaya ihtiyacı olduğunun altını çizen Diyab, tüm vatandaşları seferberliğe davet ettiğini söyledi.

Salgına karşı aldıkları tedbirler bağlamında eğlence merkezlerinin 10 gün önce, kafe ve lokantaların da birkaç gün önce kapatıldığını hatırlatan Diyab, ayrıca özel ve kamu kurumlarındaki yöneticilerden de çalışan sayısını en aza düşürmesini istediklerini kaydetti. Diyab açıklamalarında, "Başvurduğumuz tedbirler, anayasaya dayalı en üst seviyedeki tedbirlerdir. Lübnan tarihinde bu denli tedbir hayata geçirilmemiştir." ifadesine yer verdi.

HAVA, KARA VE DENİZ LİMANLARI KAPALI TUTULACAK

Enformasyon Bakanı Menal Abdussamed da seferberlik kapsamında bugünden itibaren 29 Mart'a kadar geçerli olacak kararları kamuoyuyla paylaştı. Coronavirüsten korunmak amacıyla zaruri bir durum olmadığı sürece vatandaşların evden çıkmaması gerektiğini belirten Abdussamed, ülkedeki Birleşmiş Milletler gücü, diplomatik temsilcilikler ve kargo seferleri haricinde hava, kara ve deniz limanlarının 18-29 Mart tarihleri arasında kapalı tutulacağını aktardı.

Bu süre zarfında kamu kurumlarının yanı sıra belediyeler ve kamu ile özel eğitim kurumlarının kapalı olacağına dikkati çeken Abdussamed, bankalar, ulaşım ve gıda sektörü dışındaki özel firma, kuruluş ve işletmelerin de kapalı olacağını ifade etti. Salgın tedavisinde veya önlenmesinde kullanılacak ithal tıbbi malzemelerden 2 ay süreyle gümrük vergisi alınmayacağını belirten Abdussamed, söz konusu ürünlerin Sağlık Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklarca belirleneceğini söyledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son açıklamalara göre, ülkedeki coronavirüs vakasının 99 olduğunu ve 3 kişinin söz konusu virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

PERU'DA ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) "pandemi" ilan ettiği coronavirüs salgınının (Kovid-19) yayılmasına karşı Peru'da da Ulusal Acil Durum ilan edildi.

Peru Devlet Başkanı Martin Vizcarra ulusa sesleniş konuşmasında, "Ulusun yaşamını olumsuz etkileyen koronavirüs nedeniyle ortaya çıkan ciddi durumlardan dolayı Bakanlar Kurulunda, ulusal acil durum ilan edilmesini kapsayan kararnameyi oy birliğiyle onayladık. 15 gün geçerli olacak bu önlem, halkımızın zorunlu olarak karantinada kalmasını kapsıyor." ifadelerini kullandı.

Acil durumun geçerli olacağı süre zarfında gıda ve ilaç tedariğinin yapılacağını söyleyen Vizcarra, Peru Polisi ve Silahlı Kuvvetlerinin kamu hizmetlerinin garanti altına alınması için gerekli önlemleri alacağını aktardı.

Halkın yalnızca temel ihtiyaçları için kamuya açık alanları kullanabileceğini söyleyen Vizcarra, "Acil durum süresince özgürlük, kişisel güvenlik, evin dokunulmazlığı, toplanma ve ulusal topraklarda geçiş ilgili anayasal hakların kullanılması sınırlandırılmıştır." dedi.

ÜLKE SINIRLARI KAPATILDI

Vizcarra, ülke sınırlarının kapatıldığını, hava, kara, deniz ve nehir yoluyla uluslararası yolcu taşımacılığının askıya alındığını ancak kargo ve ticari taşımacılığın durdurulmadığını sözlerine ekledi.

Acil durumun, temel ihtiyaçlara erişimi kısıtlamadığına dikkati çeken Vizcarra, alınan önlemlerin, eczane, banka ve temel ihtiyaçları karşılayan ticari kuruluşları kapsamayacağını vurguladı.

Son verilere göre Peru'da 71 kişide coronavirüs vakası görüldü.


YORUM YAZ..
Modal