3. Murad

III. Murad, Osmanlı Türkçesinde Murad-ı Salis olarak anılmaktadır. 12. Osmanlı padişahı olup, 1546 yılında Manisa’da dünyaya gelmiştir. 1595 yılında İstanbul’da hayatını kaybetmiştir.

21.07.2020-12:13 - (Son Güncelleme: 21.07.2020-12:11) 3. Murad

Babası II. Selim’dir. 3. Murad, iyi bir eğitim almış, bu süreçte Arapça ve Farsçayı ileri düzeyde öğrenmiştir. Dedesi Kanuni Sultan Süleyman tarafından Alaşehir’e sancak beyi olarak gönderildi. Babası olan 2. Selim’in padişah olarak tahta geçmesinin ardından Manisa sancak beyi oldu. 2. Selim’in vefatının ardından 22 Aralık 1574 tarihinde tahta çıktı.
Peki, Kanuni Sultan Süleyman’ın torunu olan 3. Murad bilinmeyen yönleri nelerdir?

3. Murad Hakkında Bilinmeyenler


3. Murad, bilindiği kadarı ile 49 çocuk sahibi olmuş bir padişahtır. 3. Murad bilinmeyen yönleri arasında bu 49 çocuğundan hiçbirinin hayatta kalamadığı bulunmaktadır. 3. Murat da 49 yaşında vefat ederek, Ayasofya Camisi’nin avlusunda bulunan türbesine naaşı defnedilmiştir.
3. Murad zamanında, o zamanda tedavülde bulunan paranın altın ve de gümüş oranları azaltılmış, bunun sonucunda ise Osmanlı Devleti tarihindeki en büyük develüasyon ortaya çıkmıştır.
3. Murad’ın hiçbir şeye hayır diyemeyen bir padişah olduğu söylenmektedir. 3. Murad bilinmeyen yönleri arasında, bu ilginç özelliği de bulunmaktadır.

3. Murad’ın İlgi Alanları Nelerdir?


• 3. Murad’ın dünya tarihi ile yakından ilgili olduğu söylenmektedir. Yapılan savaşlarla ilgili çok iyi bilgi sahibi olduğu söylenmektedir.
• 3. Murad bilinmeyen yönleri arasında saatlere karşı oldukça büyük bir merakı olduğu bulunmaktadır.
• Bir yıl içerisinde gerçekleşen 7 mübarek gecede camilerde kandil yakılmasını emretmiş olan padişah 3. Murad’dır. Bu uygulama kendisinden sonra da devam etmiştir. Bu yedi gece arasında Regaip, Mevlit, Miraç, Kadir, Berat ile Ramazan ve Kurban bayramlarının geceleri bulunmaktadır.
• 3. Murad aynı zamanda bir Klasik Edebiyat şairidir. Kendisine ait Farsça, Türkçe ve Arapça divan eserleri bulunmaktadır.
• 3. Murad, şiirlerinde Murad ya da Muradi mahlaslarını kullanmıştır.
• 3. Murad, hat sanatı ile ilgilenmiş olup, Ayasofya Camisinde asılmış olan bir ayet levhası ile bir kelime-i şehadet levhası bulunmaktadır.

3. Murad’ın Padişahlığı

Osmanlı Devleti’nin en geniş sınırlara eriştiği dönem, 3. Murad dönemidir. Ancak 3. Murad’ın istikrar sahibi bir padişah olamaması eleştirilmektedir. Döneminde 11 sadrazam, 7 şeyhülislam değiştirmiştir.
Avustralyalı tanınmış tarihçi Hammer, 3. Murad’ın düşüncelerinde bir istikrara ulaşamadığını, tasavvufa düşkün olduğunu, bunun yanında zevke ve şiire de eğilimli olduğunu belirtmektedir.

3. Murad’ın annesi Nurbanu Sultan ile karısı Safiye Sultan arasında yaşanan çeşitli çekişmeler nedeniyle saray oyunlarına hız kazandırmıştır. Bu didişmeler sonucunda birçok sadrazam değişikliği olmuştur.
Safiye Sultan ise, Venedikli olup asıl ismi Sofia Baffo’dur. Bir deniz seyahati sırasında Türk korsanlar tarafından esir edilerek alıkonulmuştur.  Daha sonra ise saraya cariye olarak satılmış ve 3. Murad’ın karısı, 3. Mehmed’in ise annesi olmuştur.

YORUM YAZ..
Modal