3 Boyutlu Yöntem Tümörü Yok Ediyor

İnsan vücudu her ne kadar gözükmese de yaşam şartlarından, psikolojik etkenlerden ya da kalıtsal olarak etkilenir. Bu şekilde yaşanılan olumsuzluklar hastalıklara hatta tümöre neden olabilir. Genetik olarak geçen tümörün tedavisinde artık 3 boyutlu yöntem ile tedavi sağlanmaya başlandı. İşte detaylar...

14.08.2020-09:41 - (Son Güncelleme: 14.08.2020-09:37) 3 Boyutlu Yöntem Tümörü Yok Ediyor

Üst damakta şişlik şikayeti ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi’ne başvuran Derviş Yeğen’e, yapılan biyopsinin sonucu tümörü işaret etmesi üzerine, NEU 3D Laboratuvarı tarafından hastanın tomografi görüntülerinden kafatasının 3 boyutlu modeli yapıldı. Model üzerinden planlanan ameliyat sonrası hasta 4 gün gibi kısa bir sürede eski sağlığına kavuştu.

BU YÖNTEM KIBRISTA İLK

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi’ne üst damakta şişlik şikayeti ile başvuran Derviş Yeğen’in, yapılan biyopsi sonucunun tümörü işaret etmesi üzerine, NEU 3D Laboratuvarı tarafından hastanın tomografi görüntülerinden kafatasının 3 boyutlu modeli yapıldı. Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Prof. Dr. Ferhat Erişir ve ekibi tarafından çıkarılan model üzerinden ameliyatın yapımı planlandı. Ameliyat sırasında dişlerle birlikte çıkarılan üst çene kemiği yerine yerleştirilen damak protezi Yakın Doğu Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi Diş Hekimliği Fakültesi tarafından hazır hale getirilerek, operasyon sırasında hastaya uygulandı. Gerçekleştirilen 3 boyutlu tümör ameliyatı Kıbrıs’ta ilk olma özelliği taşımaktadır.

AMELİYAT SÜRECİ BAŞARILI GEÇTİ

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Prof. Dr. Ferhat Erişir, üst damakta şişlik şikayeti ile hastaneye müracaat eden hastanın biyopsi sonucunun kanserli doku olarak gelmesi üzerine, NEU 3D Laboratuvarı ve Diş Hekimliği Fakültesi'nden destek alınarak gerekli operasyonu planladıklarını söyledi. Çok sık olmamakla birlikte sinüs içini dolduran ve bazen de göze kadar uzayan tümörlerin görülebildiğini ve bunların geç vakalar olarak nitelendirildiğini ifade eden Prof. Dr. Ferhat Erişir, hastanın ağız içi şişliği fark edip zaman kaybetmeden hastaneye başvurmuş olmasının avantajlı bir durum olduğunu da sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Ferhat Erişir, 'Yapılan operasyonda, hastanın gözünün altına uygulanan kesi ile burun kenarından aşağıya inilip dudağı tamamen ikiye bölünerek açılmış, üst çene kemiği ve dişlerinin yarısı tamamen alınarak, sinüsün içerisine girilip tümör temizlenmiştir' şeklinde konuştu.

Operasyon sonrası hastanın durumu ile ilgili bilgiler de veren Prof. Dr. Ferhat Erişir, Derviş Yeğen’in kısa süre içerisinde önemli yol kat ettiğini, yemek yemede ve konuşmada sıkıntı yaşamadığını ayrıca ameliyata ilişkin herhangi bir ağrı hissetmediğini de açıklamalarına ekledi. Hasta ameliyat sonrası takip ve tedavi için Radyoterapi ve Onkoloji Anabilim Dallarına sevk edildi.

HASTANIN KAFATASININ 3 BOYUTLU MODELİ YAPILDI

Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı ve NEU 3D Laboratuvarı Sorumlusu Doç. Dr. Emil Mammadov ise YDU 3 boyutlu yazıcı laboratuvarında 5 yıldır hastaya özgü implant üretimi ve 3D modelleri tasarlanması konusunda hizmet verdiklrrini ifade etti. Doç. Dr. Emil Mammadov'un yapmış olduğu açıklamalar ise şu şekildedir:

'Bu olgu için de KBB Anabilim dalının talebi üzerine hastanın tomografi görüntülerinden kafatasının gerekli bölümünün 3 boyutlu modelini çıkarıp, cerrahi branşımızın ameliyat planlamasında yardımcı olmaya çalıştık' dedi.

Son dönemde 3 boyutlu yazıcıların temel kullanım amaçlarından birinin de preoperatif planlama olduğunu belirten Doç. Dr. Emil Mammadov, hastaların MR, tomografi veya ultrason görüntüleri, hatta anne karnındaki bebek ultrason görüntüleri kullanılarak, 3D yazıcılar aracılığı ile 3 boyutlu modellerinin yapılabildiğini de sözlerine ekledi. Doç. Dr. Mammadov, 3D modellerin preoperatif planlamalarda kullanmasının, operasyon sürelerini yüzde 25-30 oranında kısalttığını söyledi.

KAYBOLAN FONKSİYONLAR TEKRAR KAZANDIRILDI

Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Ozan ise kanser sebebiyle üst çeneye yapılacak operasyonda dişlerinin yarısını kaybedecek olan hastaya, aynı operasyonda protez yapılmasının planlandığını ve protezin sınırlarının işlem öncesi alınan ölçü ile belirlendiği söyledi. Prof. Dr. Oğuz Ozan, 'Tümörlü dokunun çıkarılmasını takiben, hastamızın rahat yemek yemesi ve konuşabilmesi için mevcut eksiklikler çene yüz protezi ile restore edilmiş, hastamıza kaybolan çiğneme ve rahat konuşma fonksiyonları tekrar kazandırılmıştır' dedi. Prof. Dr. Oğuz Ozan, Türkiye'de ve Kıbrıs'ta sayılı merkezde yapılabilen bu işlem sayesinde hastanın rehabilitasyon sürecini çok daha rahat atlatmış olduğunu da belirtti.

SAĞLIĞIMA KAVUŞTUM ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM

Üst damakta şişlik şikayeti ile hastaneye başvurduğunu söyleyen Derviş Yeğen, operasyonunun çok başarılı geçtiğini, 4 gün gibi kısa bir süre içerisinde çiğneme ve yutma sorununun ortadan kalkıp katı gıdaya başladığını belirtti. Kısa sürede iyileşme gösteren Derviş Yeğen, 'Başarılı geçen operasyonumun ardından, başta beni ameliyat eden Prof. Dr. Ferhat Erişir ve ekibine, göstermiş oldukları ilgiden ötürü tüm Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi hemşirelerine ve son olarak ağız içi diş protezimi yapan diş doktorlarına çok teşekkür ederim' şeklinde konuştu.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal