Dünyanın çeşitli bölgelerinden kukla sanatçılarının katılımıyla düzenlenen 26. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, sanatı sevenlere kapılarını açtı. Festival, Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi'nde gerçekleşti ve 3 Kasım'da sona erecek.
Festivalin sanat yönetmeni Cengiz Özek, festivalin temel amacının Karagöz sanatına uluslararası düzeyde ilgi yaratmak olduğunu belirtti. "Uluslararası Karagöz gösterimlerinde gördüğümüz yoğun ilgi, bu festivali başlatma motivasyonumuz oldu. Karagöz, sadece Türkiye için değil, Osmanlı coğrafyasında geniş bir bilinirliğe sahip," diye konuştu.
Özek, her yıl farklı bir tema belirlediklerini ifade ederek, bu yıl yaşanan savaş ve maddi zorluklar nedeniyle daha sade bir festival gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Cengiz Özek, Karagöz'ün gelenekten beslenip, bugünün koşullarına uyum sağladığını belirtti. "Karagöz'ün içeriğini günümüzden almak, bu sanatın yaşatılması açısından son derece önemli," dedi.
Festivalde, Hong Kong'dan Cheung Chun Fai'nin geleneksel kukla gösterisi, İspanya'dan Hilarilar Marionetas grubunun "The Bellhop" gösterisi, İtalya'dan Teatro Verde'nin "Cep Sirki" ve Meksika'dan Compania Banyan de Marionetas'ın "Kaplan" gibi oyunları sergilenecek. Ayrıca, Türkiye'den Cengiz Özek'in "Eşek Karagöz" gösterisi de festivalde yer alacak.
Sekiz yaş ve üstü çocuklar için "Gölge Kuklası" ve yetişkinler için "Karagöz" atölyeleri, festivalin diğer etkinlikleri arasında. Gösterimler, Akbank Sanat, Beyoğlu Belediyesi Bilim İstanbul ve diğer mekanlarda da devam edecek.
Festivalle ilgili daha fazla bilgi ve program detayları için istanbulkuklafestivali.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
Bu yıl 6 ülkeden 11 farklı oyunun yer aldığı "26. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali"nin açılışı, Turşucuzade Konağı Sıbyan Mektebi'nde gerçekleştirildi.