21 Kişinin Ölümüne Sebep Olan Gölgeler Apartmanı Davasında Karar Çıktı

Gaziantep'in Şehitkamil ilçesinde 2023 Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında yıkılan Gölgeler Apartmanı ile ilgili açılan davada önemli bir karar verildi.

05.09.2024-12:14 - (Son Güncelleme: 05.09.2024-12:14) 21 Kişinin Ölümüne Sebep Olan Gölgeler Apartmanı Davasında Karar Çıktı

Enkaz altında kalan 21 kişinin ölümüne ve çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olan apartman ile ilgili müteahhit Mehmet Necati G. ve mimar İhsan Ç. hakkında verilen cezalar açıklandı.

Sanıklara Verilen Cezalar

Gaziantep 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasında sanık müteahhit Mehmet Necati G., bilinçli taksirle adam öldürme suçundan 19 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mimar İhsan Ç. ise 16 yıl 3 ay hapis cezası aldı. Duruşma, tutuklu sanıkların Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılımıyla gerçekleşti. Ayrıca, sanık avukatları, mağdur avukatları ve hayatını kaybedenlerin yakınları da duruşmaya katıldı.

Sanıkların Savunmaları ve Mahkeme Heyetinin Kararı

Duruşmada, sanık müteahhit Mehmet Necati G., apartmanda hiçbir inşaat işine katılmadığını iddia ederek, “Benim bu söylenen hiçbir şeyle ilgim yok. Apartmanın hiçbir yerine çivi bile çakmadım. 76 yaşındayım, benim böyle işlerle işim olmaz” dedi. Sanık mimar İhsan Ç. ise, “Ben teknik onaylı projeyi yaptım. Binada düz demir kullanılmış. Binada kalitesiz beton kullanılmış. 1991 yılında Gaziantep'in deprem bölgesi olduğu belirlenmiş. Bu benim suçum değil, belediye ve mühendisin suçudur. Ben savcılığın iddianamesini kabul etmiyorum. Binada onaylı bir şeyin dışında hiçbir şey yapmadım. Tutuksuz yargılanmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti, tarafların son savunmalarını aldıktan sonra sanıklara yönelik cezalarını açıkladı. Mehmet Necati G. ve İhsan Ç.’ye verilen cezaların yanı sıra, mahkeme heyeti sanıkların suçluluk durumuna göre cezaları belirledi.

Gölgeler Apartmanı ve Deprem Sonrası Etkileri

Gölgeler Apartmanı, Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında yıkılarak 21 kişinin ölümüne ve birçok kişinin yaralanmasına neden olmuştu. Depremin etkisiyle apartmanın yıkılması, inşaat kalitesizliği ve eksikliklerin sorgulanmasına yol açmıştı. Mahkeme, sanıkların sorumluluğunu değerlendirirken, apartmanın inşaat süreci ve kullanılan malzemeler üzerindeki teknik detayları da göz önünde bulundurdu.

Karar duruşması, hem hukuki hem de toplumsal açıdan önemli bir dönemeç olarak değerlendiriliyor. Deprem sonrası yapılan bu tür yargılamalar, benzer olayların tekrarını önlemek ve sorumluların hesap vermesini sağlamak adına büyük önem taşıyor.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal