2024 Nobel Kimya Ödülleri Sahiplerini Buldu

David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper 2024 Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

09.10.2024-13:18 - (Son Güncelleme: 09.10.2024-13:45) 2024 Nobel Kimya Ödülleri Sahiplerini Buldu

2024 Nobel Kimya Ödülü Sahipleri Açıklandı

2024 Nobel Kimya Ödülü, David Baker ile Demis Hassabis ve John Jumper'a verildi. Baker, "bilgi-işlemsel protein tasarımı" alanındaki etkileyici çalışmaları nedeniyle ödülü kazanırken, Hassabis ve Jumper ise "protein yapı tahmini" konusundaki katkılarıyla bu ödüle layık görüldüler.

Ödül Töreni ve Geçmiş Ödüller

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde gerçekleşen basın toplantısında, ödülün sahipleri duyuruldu. 2023 Nobel Kimya Ödülü, kuantum noktalarının keşfi ve sentezi ile ilgili çalışmaları dolayısıyla Moungi Gabriel Bawendi, Louis E. Brus ve Alexei I. Ekimov'a verilmişti.

Nobel Ödülleri Hakkında

Nobel Ödülleri, İsveçli bilim insanı Alfred Nobel'in vasiyeti doğrultusunda 1900 yılında kurulmuş Nobel Vakfı tarafından verilmektedir. Bu ödüller, dünya çapında en saygın ödüller arasında yer almakta olup, her yıl fizik, kimya, edebiyat, barış ve tıp alanlarında insanların veya kuruluşların başarılarını ödüllendirir.

Ayrıca Nobel Ekonomi Ödülü, 1968'de İsveç Merkez Bankası tarafından Alfred Nobel'in anısına kurulmuştur. Ödül törenleri, her yıl 10 Aralık'ta, Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümünde düzenlenmektedir.

Geçmişte Nobel ödüllerinin verilmediği yıllar olmuştur; bu durum genellikle savaş şartları nedeniyle gerçekleşmiştir. Aynı zamanda, Kovid-19 pandemisi nedeniyle 2020 ve 2021 yıllarında ödül törenleri yapılamamıştır.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında, 2024 Nobel Kimya Ödülü'nün...

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında, 2024 Nobel Kimya Ödülü'nün sahipleri açıklandı. 2024 Nobel Kimya Ödülü, "bilgi-işlemsel protein tasarımı" alanındaki çalışmalarından dolayı David Baker ve "protein yapı tahmini"yle ilgili çalışmalarından dolayı Demis Hassabis ile John Jumper'a verildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal