2024 Nobel Ekonomi Ödülü Sahipleri Açıklandı

Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson, 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazandı.

14.10.2024-13:11 - (Son Güncelleme: 14.10.2024-13:11) 2024 Nobel Ekonomi Ödülü Sahipleri Açıklandı

2024 Nobel Ekonomi Ödülü Sahipleri

2024 Nobel Ekonomi Ödülü, kurumların oluşumu ve ekonomik refaha etkileri üzerine yaptıkları önemli araştırmalar nedeniyle Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Prof. Dr. Simon Johnson ve Prof. Dr. James Robinson'a verildi.

Ödülün Açıklanması

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Nobel Ekonomi Ödülü'nün kazananlarını bir basın toplantısıyla duyurdu. Açıklamada, ödülün ödüllüleri arasında Türk akademisyen Daron Acemoğlu ile birlikte iki İngiliz profesör Simon Johnson ve James Robinson yer aldı.

Geçtiğimiz Yılın Kazananı

2023 Nobel Ekonomi Ödülü, kadınların iş gücündeki rolü üzerine gerçekleştirdiği araştırmalarla Claudia Goldin’e verilmişti. Goldin, Harvard Üniversitesi'nde profesör olarak görev yapmaktadır.

Nobel Ödülleri ve Tarihçesi

Nobel Ödülleri, 1900 yılında İsveçli iş adamı Alfred Nobel'in vasiyetiyle kurulan Nobel Vakfı tarafından, insanlığa hizmet eden kişi veya kuruluşlara sunulmaktadır. Bu ödüller, fizik, kimya, edebiyat, barış, tıp ve ekonomi dallarında verilmektedir. Ekonomi ödülü ise 1968 yılında İsveç Merkez Bankası tarafından Ekonomi alanında verilmek üzere eklenmiştir.

Ödül Törenleri ve İptaller

Nobel ödülleri, her yıl Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta düzenlenen bir törenle sahiplerine verilmektedir. Ancak, ödüllerin tarihçesinde çeşitli sebeplerle bazı yıllarda iptaller gerçekleşmiştir. Örneğin, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları dönemlerinde 49 defa ödül iptali yapılmıştır. Ayrıca, COVID-19 salgını nedeniyle 2020 ve 2021'de de törenler gerçekleştirilememiştir.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Nobel Ekonomi Ödülü'nün...

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nde düzenlenen basın toplantısında, Nobel Ekonomi Ödülü'nün kazananları açıklandı. 2024 Nobel Ekonomi Ödülü'ne, kurumların oluşumu ve refaha etkilerine ilişkin çalışmalarından dolayı Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson layık görüldü.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal