Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan alınacak izinle, kara suları dışındaki uluslararası sularda gırgır ve trol yöntemiyle avcılık yapılmasına izin verildi. Kıyı balıkçılığı yapan küçük ölçekli balıkçılar ise bu yasaktan muaf tutuldu ve avcılık faaliyetlerine devam edebilecekler.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sezon boyunca hamsi başta olmak üzere birçok balık türünün avcılığı açısından bereketli bir dönem yaşandığını belirtti. Yumaklı, "Ülkemizin denizlerindeki ekosistem ve balık popülasyonunu koruma adına bu tür düzenlemelerin ve denetimlerin büyük önemi var." dedi.
İdari para cezaları arttı
31 Ağustos tarihine kadar sürecek olan av yasağını ihlal edenlere uygulanacak idari para cezaları ise 8 bin TL ile 200 bin TL arasında değişiyor. Kaçak avcılıkla elde edilen 593 ton su ürününe el konulurken, 78 gemiye de el konularak mülkiyetleri kamuya geçirildi.
Denetimler ve kaçak avcılıkla mücadele
Kurallara uygun avlanan balıkçıları korumak ve kaçak avcılığı önlemek adına 7 gün 24 saat esasına göre denetimler gerçekleştirildi. Geçen yıl toplamda 171 bin 219 denetim yapıldı. Bu denetimler sonucunda kaçak avcılıkla elde edilen 593 ton su ürününe el konuldu. Ayrıca kurallara uymayan 78 gemiye de el konularak mülkiyetleri kamuya devredildi.
Bakan Yumaklı, gelecek sezon için balıkların üreme ve büyüme dönemlerini koruma altına alacak yeni kuralların ve düzenlemelerin hayata geçirileceğini vurguladı. Sürdürülebilirlik ilkesi doğrultusunda atılacak adımların balıkçılık sektörünün uzun vadede sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde faaliyetlerini sürdürebilmesi için kritik öneme sahip olduğunu belirtti.