2022 Şaban ayı hangi gün başlıyor, ayın kaçında? 3 ayların ikincisi Şaban ayının 1.günü hangi güne denk geliyor?

Hicri takvim içerisinde Şaban ayı 8.ay olarak geçmektedir. Recep, Şaban ve Ramazan İslam dinine göre mübarek üç aylardır. Peki 2022 yılında Şaban ayı hangi gün başlamaktadır? Üç aylardan ikincisi olan Şaban ayının 1.günü hangi güne denk gelmektedir?

02.03.2022-00:19 - (Son Güncelleme: 02.03.2022-08:49) 2022 Şaban ayı hangi gün başlıyor, ayın kaçında? 3 ayların ikincisi Şaban ayının 1.günü hangi güne denk geliyor?

Hicri takvim içerisinde Şaban ayı 8.ay olarak geçmektedir. Recep, Şaban ve Ramazan İslam dinine göre mübarek üç aylardır. Peki 2022 yılında Şaban ayı hangi gün başlamaktadır? Üç aylardan ikincisi olan Şaban ayının 1.günü hangi güne denk gelmektedir?

2022 Şaban ayı başlangıç günü 

2022 yılı için Şaban ayı 04.03.2022 tarihinde başlamaktadır. Şaban ayının ilk günü ise cumaya denk gelmektedir. Yani ilk gecesi perşembeyi cumaya bağlayan gecedir. 

2022 yılındaki kandil günleri

Her yıl olduğu gibi bu yılda kandil günlerinin hangi güne denk geldiği merak edilmektedir. Bu yıl kandil günleri ise;

Regaip Kandili : 3 Şubat 2022 Perşembe

Miraç Kandili : 27 Şubat 2022 Pazar

Berat Kandili : 17 Mart 2022 Perşembe

Kadir Gecesi : 27 Nisan 2022 Çarşamba

Mevlid Kandili : 7 Ekim 2022 Cuma

şaban ayı

Şaban ayının faziletleri nelerdir?

Sözlük anlamı olarak "dağılmak, gruplara ayrılmak" manasına gelen şa'b kökünden gelen bir isimdir. Kameri yılda 8. ay olarak geçmektedir. İslâmiyetten evvel Arab-ı bâide (Âd ve Semûd) döneminde mevhâ', Arab-ı âribe devrinde va'l, 'âdil ya da â?il diye adlandırıldığı, şâban isminin hicrî takvimde yer alan diğer ay adlarıyla birlikte Arab-ı müsta'ribe döneminde kullanılmaya başlandığı, İslâmiyet'in ortaya çıkmış olduğu devirdeyse Araplar'ın bu isimleri kullanmakta olduğu nakledilmiştir. "el-Mükerrem, el-muazzam, eş-şerîf" sıfatlarıyla da anılmakta olan bir aydır şâban ayı.  Osmanlı belgelerindeyse "?" kısaltması ile gösterilmektedir. 

Kameri takvim içerisinde 8. ay olmasının belirli faziletleri olduğu konusunda yorumlar yapılmaktadır. Yapılan bir yorumda, Recep ayında savaşmak yasaktır ve bu aydan sonra kabilelerin silahlı baskınlar yapmak amacıyla dağılmasından kaynaklı olarak bu şekilde adlandırılmıştır. Bu yorum haricinde ise bu ay içerisinde arap kabileleri su sağlamak için dağılmaktadır, isim de yine buradan gelmektedir denilir. Başka bir yorum ise bu ayın Recep ve Ramazan ayları arasında olmasından dolayı onları birbirinden ayırmasından dolayı böyle isimlendirilmiştir der. Yapılan diğer bir yorum ise "Araplar, haram ayların yerlerini değiştirmek veya haccın sabit bir mevsimde yapılmasını sağlamak amacı ile haram ayları ertelediklerinde receb ayını şâbanın yerine kaydırırlar ve bu iki ayı "recebân" diye adlandırırlardı (bk. NESÎ)."

Hz. Peygamber şaban ayının büyük bir bölümünü oruçlu geçirmiş ve (Buhârî, "?avm", 52; Müslim, "?ıyâm", 176-177), "İnsanların değerini bilemedikleri bu ayda ameller Allah'a arzedilir; ben amellerimin oruçlu iken Allah'a arzedilmesini arzu ediyor ve bu ayda oruç tutuyorum" buyurmuştur (Müsned, V, 201; Nesâî, "?avm", 70). Bundan dolayı da ramazandan başka olarak en faziletli oruçların şaban ayı içerisindekiler olduğunu söylemiştir (Tirmizî, "Zekât", 28). 

Bu rivayetler sebebi ile şâban ayında oruç tutulması mendup olmasıyla beraber Hz. Âişe’den nakledilen, Resûl-i Ekrem’in ramazan ayından öbür hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği halindeki rivayetin yanı sıra (Buhârî, “?avm”, 52; Müslim, “?ıyâm”, 176-177) oruç tutmanın farz olduğu ramazan ayına şevkle girmeyi zorlaştıracağı için şâbanın on beşinden sonra orucun azaltılması yahut terkedilmesi tavsiye edilmiştir. Hatta birtakım Şâfiî yapıtlarında mûtat oruçlar dışında şâban ayının ikinci yarısında beyhude oruç tutmanın haram olduğu belirtilir (bk. ORUÇ). Hz. Peygamber’e isnat edilen, “Receb Allah’ın ayıdır, şâban benim ayımdır, ramazan ise ümmetimin ayıdır”; “Şâbanın öbür aylardan üstünlüğü benim öteki peygamberlere karşı üstünlüğüm gibidir” halindeki rivayetlerin aslının bulunmadığı tesbiti yapılmıştır. (Süyûtî, s. 114; Aclûnî, II, 85). Şâbanın on beşinci gecesinde müslümanların Allah tarafından bağışlanacağı umulduğundan bu gecenin bilhassa ihya edilmesi önerilmiş ve buna farklı bir değer verilmiştir (bk. BERAT GECESİ).

İslâm tarihinde şâban ayında meydana gelen değerli olayların aralarında orucun farz kılınması(2/624), Hz. Peygamber’in Hafsa ile evlenmesi (3/625), Hz. Hüseyin’in doğumu (4/626), Benî Mustali? (Müreysî’) Gazvesi (5/627) zikredilebilir. Fâtımîlerin olduğu zaman Ezher’de receb ve şâbanın başına ve ortalarına rastlayan “vekud” gecelerinde dinî ihtifaller düzenlenirdi (DİA, XII, 59). Surre alayının İstanbul’dan deniz yoluyla gönderilmeye başlandığı 1864 yılı itibariyle bu merasim şâban ayının 15'inde düzenlenirdi.

Şaban ayında yapılacak ibadetler nelerdir?

Recep ayı içerisinde geçtiğimiz günlerde iki kandil ifa edildi. Bu aylarda olduğu gibi şaban ayı içerisinde de önemli gün ve gecelerden olan kandiller mevcut.

3 aylar içerisinde 2. ay olan şaban ayı için Hz. Peygamber,  ‘Ümmetimin ayı’ olarak tabir etmişlerdir. Hz. Ayşe validemiz ‘Peygamberimiz şaban ayında bazen o kadar oruç tutarlardı ki biz Peygamber şaban ayının tamamını oruçlu geçirecek zannederdik. Bazen de bu kadar tutmazlardı’ şeklinde Peygamberimizin bu aya verdiği önemi ifade etmiştir. 

Din adamları, bu geceler içerisinde yapılacakları tavsiye ederken kaza namazları kılınabileceğini, Kur'an okunabileceğini, tövbe edilebileceğini vurgulamışlardır. Kadir Gecesi'nin ise bu aylardan ayrı olarak Kur'an-ı Kerim'de bildirildiğine işaret edilmektedir. 

Bu aylarda, her ayın 13. 14. ve 15. günleri ayın dolunay şekliyle olduğu günlerde oruç tutmak da Peygamberimizin sünnetleri arasında yer almaktadır. Bahsedilen ibadetler yanında çevrelerine ve çevrelerinde varsa fakir ve yardıma ihtiyacı olanlara yardım edebilirler. 

Yapılan ibadetlerin Peygamberimizin önerdiği şekilde yapılması önemlidir. Çünkü İslam dini hurafeleri ve yanlış inanışları yasaklamaktadır. İbadetler yerine getirilirken örnek ve ölçü olarak alınacak kişi Hz. Peygamberimizdir. Peygamberimizin yaptığı şekilde bu özel ve mübarek geceleri Kur'an okuyarak ve oruçla geçirmeye çabalamalıyız. Böyle yaptığımızda hurafelere sapmayıp doğru yoldan gitmiş oluruz. 

YORUM YAZ..
Modal