2022 LGS'ye girmeyen öğrenciler nasıl yerleşecek, tercih yapabilir mi? MEB Yerel yerleştirme nasıl uygulanıyor?

5 Haziran tarihinde düzenlenen LGS sınavına girmeyen birçok aday var. Bu doğrultuda LGS sınavına girmeyen adayların nasıl tercih yapacakları araştırılmaya başlandı. Peki, LGS sınavına girmeyenler tercih yapacak mı? LGS sınavına girmeyenler nasıl yerleşecek? Liselerde yerel yerleştirme tercihi nedir? İşte detaylar...

15.06.2022-10:59 - (Son Güncelleme: 15.06.2022-10:59) 2022 LGS'ye girmeyen öğrenciler nasıl yerleşecek, tercih yapabilir mi? MEB Yerel yerleştirme nasıl uygulanıyor?

Liseye gitmeye hazırlanan milyonlarca aday için 5 Haziran Pazar tarihinde LGS sınavı yapıldı. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı sınava katılamayan adaylar oldu. Sınava katılamayan adaylar nasıl tercih yapacaklarını araştırıyor. Peki, LGS sınavına girmeyenler ne yapacak, tercih yapabilecekler mi? Lise yerel yerleştirme ne oluyor? Detaylar haberimizde...

LGS'ye girmeyen adaylar nasıl yerleşecek?

Liseye gitmek için LGS sınavına girmek zorunlu değildir. Yani bu sınava girmeyen adaylar da liseye yerleşebilecekler.

LGS sınavına katılmayan öğrenciler okul puanlarıyla yerel yerleştirme yöntemi ile lise tercihlerini yapacaklar.

LGS sınavına girmeyen adaylar nasıl tercih yapacak?

4 senedir liseye geçişlerde sınavlı ve sınavsız olacak şekilde 2 ayrı yöntem uygulanmakta. Bunlardan bir tanesi LGS sınavıyla diğeri ise okul puanı ile adrese en yakın okula kayıt şeklinde yapılmakta.

LGS sınav puanı ile öğrenciler her okul türünden minimum iki, maksimum beş tercih hakkına sahip oluyorlar. Ancak geçtiğimiz sene Milli Eğitim Bakanlığı tercih sayısını 10'a yükseltmişti.

Adaylar, Merkezi Sınav Puanı İle Öğrenci Alan Okullar, Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar olacak şekilde üç ayrı alanda tercih yapma hakkına sahipler.

LGS sınavına katılmayan adaylarsa, Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ile Pansiyonlu Okullar olacak şekilde iki alanda tercihlerini yapmak hakkına sahipler.

 lgs tercihleri nasıl yapılacak, lgs yerel yerleştirme nedir

Yerel yerleştirme sistemi ne oluyor?

Yerel yerleştirmeler, okulun türü, kontenjan sayısı, bulunduğu yer dikkate alınarak oluşturulan ortaöğretim kayıt alanıyla öğrencinin ikamet ettiği adres, okuldaki başarı puanı ve devamsızlık kriterleri dikkate alınarak yapılmaktadır.

Bu yöntemle öğrenci alımı yapan okullara yerleştirme işlemleri, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından belirlenen kontenjanlar doğrultusunda yapılmaktadır. Yerleştirmeler, okulun bağlı olduğu Genel Müdürlük ve il ile ilçe milli eğitim müdürlükleri sorumluluğu altında Bakanlık tarafından yürütülecektir.

Yerel yerleştirme şartları nelerdir?

- Öğrencinin ikamet adresi

- Okul başarı puan üstünlüğü

- 8. sınıf özürsüz devamsızlık gün sayısıdır

 lgs'ye girmeyenler nasıl tercih yapacak

Yerel yerleştirmeler nasıl yapılıyor?

Adaylar, öncelikle yerel yerleştirmeyle alım yapan okullar ekranından tercih yapacaklar. Yerel yerleştirmelerde tercihlerden ilk üç okulu kayıt bölümünden seçmek kaydı ile öğrenciler maksimum beş okul tercih edebilecekler.

Tercihlerde, aynı tür okullardan maksimum üç okul seçimi yapılabilecek.

Tercih ekranında merkezi sınav ile alım yapan okullar ekranından maksimum on okul; pansiyonlu okul tercih ekranından ise maksimum beş okul olacak şekilde toplam yirmi okul tercih edilebilecek.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal