Kredi Yurtlar Kurumu’nun (KYK) ilk kez üniversite eğitimi görecek öğrencilere sağladığı yurt ve burs imkanları konusunda en çok merak edilen konu yurt ve burs başvurularının ne zaman başlayacağı sorusu oldu. KYK yurt ve burs başvuru konusundaki gelişmeler, ilk kez üniversiteye girecek olan öğrencilerin gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Peki 2022 KYK yurt ve burs başvuruları başladı mı, ne zaman başlayacak? KYK yurt ve burs başvuru şartları nelerdir?
2022 KYK yurt ve burs başvuruları başladı mı, ne zaman başlayacak?
YKS 2022 tercihlerinin sona ermesine kısa bir süre kala öğrenciler artık üniversite eğitimini görecekleri ildeki barınma ve geçinme şartlarını düşünmeye başladı. KYK’nın burs ve yurt başvurularını bu kapsamında araştırmaya başladı.
KYK yurt ve burs başvuruları konusunda henüz resmi bir tarih duyurulmadı. Geçen senelerde başvurular Ağustos ayının son haftası ya da Eylül ayının ilk haftası başlamıştı. 2021-2022 yurt başvuruları da 6 Eylül'de e-Devlet üzerinden alınmaya başlamıştı. KYK başvurularının bu yıl da Eylül ayının ilk haftasında başlaması bekleniyor.
2022 KYK burs ve kredi ödemeleri ne kadar?
Lisans öğrencileri: 850 TL
Yüksek lisans öğrencileri: Bin 700 TL
Doktora öğrencileri: 2 bin 550 TL
KYK yurt ve burs başvuru şartları nelerdir?
KYK yurt ve burs başvurusu yapmak isteyenlerin karşılamaları gereken şartlar şu şekilde:
a) Örgün eğitim veren bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olması.
b) Öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumu veya programının, ailesinin ikamet ettiği il veya ilçe sınırları dışında bulunması.
c) Taksirli suçlar ile kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlara çevrilmiş veya aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, kasten işlenen bir suçtan dolayı altı ay veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık, Cumhurbaşkanına hakaret, devletin egemenlik alametlerini aşağılama, Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama, kamu barışına karşı suçlar veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, hayasızca hareketler, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti, kullanımı, kullanımını kolaylaştırma, kullanmak için satın alma, kabul etme veya bulundurma, haksız mal edinme, şike, teşvik primi, kanuna aykırı olarak spor müsabakalarına dayalı bahis ve şans oyunlarını oynatma, oynatılmasına yer ve imkan sağlama, reklamını yapma veya para nakline aracılık etme suçlarından mahkûm olmaması.
ç) Yurt dışında bulunan yurtlarda barınan öğrencilerin öğrenim gördükleri ülke kanunlarına göre taksirli suçlar hariç herhangi bir suçtan dolayı hakkında altı ay veya daha fazla süreyle hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyeti bulunmaması.
d) Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yükseköğrenim öğrencilerine hizmet veren yurtlarından çıkarma cezası veya yükseköğretim kurumlarından altı aydan fazla uzaklaştırma cezası almamış olması.
e) Uluslararası öğrencinin, öğrenci belgesi, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından almış olduğu ikamet izni belgesi ile pasaportunun onaylı suretini ibraz etmiş olması.
f) Zorunlu staj hariç brüt asgari ücret tutarının bir buçuk katı üzerinde ücretli bir işte çalışmaması.
g) Kamu personeli olmaması.
ğ) Toplu yerlerde yaşamaya engel olacak seviyede akıl ve ruh hastalığının olmadığına ve bulaşıcı hastalığının bulunmadığına dair beyanda bulunması.
h) Yurt başvurusu yaptığı tarihte otuz beş yaşını doldurmamış olması.