İslam'ın 5 şartından biri olan Hac ibadetinin de yerine getirildiği Kurban Bayramı'na kısa bir süre kaldı. Hac ibadetiyle birlikte Kurban Bayramı belirli dönemlerde idrak ediliyor ancak Koronavirüs salgını nedeniyle bu sene Hac vazifesinin nasıl yapılacağı henüz belli değil. 2 yıl aradan sonra Kasım ayında ibadete tekrardan açılan Kabe, Koronavirüs vakalarının artması sebebiyle tekrardan sınırlamalara gitti. Temmuz ayında Koronavirüs vakalarına göre ibadet yapılıp yapılmayacağı belli olacak. Kurban Bayramı ne zaman, hangi günlere denk geliyor? Haberimiz içerisinde Kurban Bayramı ile ilgili merak edilenlerin hepsini bulabilirsiniz...
Kurban Bayramı bu sene Temmuz ayına denk geliyor. Tatil süresi ise resmi bir açıklama yapılması ile birlikte bir netlik kazanacak.
4 gün sürecek olan Kurban Bayramı'nın 1. günü bu 9 Temmuz 2022 tarihine denk geliyor. Kurban Bayramı'nın 4. günü ise 12 Temmuz 2022
Kurban Bayramı Arifesi - 8 Temmuz Cuma
Kurban Bayramı 1. Gün - 9 Temmuz Cumartesi
Kurban Bayramı 2.Gün - 10 Temmuz Pazar
Kurban Bayramı 3.Gün - 11 Temmuz Pazartesi
Kurban Bayramı 4. Gün - 12 Temmuz Salı
Turizmciler Kurban Bayramı tatilini 8 Temmuz'dan başlatıp 17 Temmuz'a kadar sürmesi talep ediliyor. 15 Temmuz'un resmi tatil olması sebebiyle bir haftadan uzun bir tatil talep edilmektedir.
Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılınmasının ardından; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise, fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü akşamına kadar da devam eder (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 154). Bu vakitler içerisinde gece ve gündüz kurban kesilme işlemi yapılabilir. Fakat bunlara ek olarak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise 4. günü gün batımına kadar kesilebilir (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, IV, 383; İbn Rüşd, Bidâye, I, 436).
Kurban keserken aşağıdaki şu hususlara dikkat edilmelidir:
Usulüne uygun bir şekilde kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes boruları ile iki atardamarından en az birinin kesilmesi zaruridir. Bu biçimde yapılan bir kesim esnasında, hayvanın omuriliğinin kesilmesi mekruhtur. Bu konu hakkında etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.
Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmelidir.
Kurban edilecek hayvana herhangi bir fiziksel acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu sebep ile hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir biçimde yerine getirilmelidir.
Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.
Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.
2022 Ramazan Bayramı tatilinin ne zaman olacağını merak eden takipçilerimiz bu haberimize göz gezdirebilir.