2022 EYT çıkacak mı, son durum ne, şartları neler? EYT son gelişmeleri

Milyonların büyük bir merakla beklediği EYT'ye ilişkin son dakika haberleri araştırılıyor. Vatandaşlar, EYT'nin çıkıp çıkmayacağını merak ediyor. Biz de bu haberimizde sizlere EYT'ye ilişkin son dakika haberlerini derledik.

22.03.2022-14:10 - (Son Güncelleme: 22.03.2022-14:10) 2022 EYT çıkacak mı, son durum ne, şartları neler? EYT son gelişmeleri

EYT olarak bilinen Erken Yaşta Emeklilik konusu gündemden düşmeyen konular arasında yer alıyor. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren EYT konusuna ilişkin son dakika gelişmelerin neler olduğu araştırılıyor. EYT'lilerle ilgili yapılacak olan düzenlemelerde oldukça kritik bir döneme girilmek üzere. Türkiye'de 5 milyona yakın EYT'li bulunurken, hükmetin yeni çalışmalarının ne olacağı merak ediliyor. İşte konuya ilişkin detaylar...

Sıklıkla gündeme gelen ve milyonlarca kişinin gelişmeleri taki ettiği EYT konusu her zamanki gibi gündemde en çok araştırılan konular arasında yer alıyorç Bu doğrultuda EYT kapsamında olan vatandaşlar yeni çözümlerin ne olduğunui yapılan toplantılardan ne sonuçlar çıktığını merak ediyor. Haberimizde EYT konusuna ilişkin tüm bilgileri derledik.

EYT ne zaman çıkacak?

EYT konusuna ilişkin yeni çözümler yapmak üzere olan hükümet, 16 Mart tarihinde toplandı. Toplantıda neredeyse 520 bine ulaşan sözleşmeli personelin sorunlarına ve EYT taleplerine değinildi. 

eyt son durum

"2022 yılında halledeceğiz"

Konuya ilişkin açıklamalar yapan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu şu ifadeleri kullandı:

"İlk iki mesele olan asgari ücret ve memur maaşlarını çözüme kavuşturduk. Üçüncü mesele olan 3600 ek göstergeyi şu an hallediyoruz. Sonra dördüncü mesele olan sözleşmelilerin kadroya geçirilmesinden sonra 2022 yılı içerisinde Eyt'liler sorununu halledeceğiz" 

EYT ile ilgili masada beş önemli formül yer alıyor:

3 biin 600 günü dolduran kadınlarda 50, erkeklerde ise 55 yaşında emekli olabilme. Bu formül kapsamında 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortası var olanlar 3 bin 600 günü doldurdukları takdirde kadınlarda emeklilik yaşı 50 iken erkekler de ise 55 olabilme seçenekleri yer alıyor. 

Bunun yanı sıra 7 bin 200 iş gününü dolduran kadınlar emekli olabilirken, 9 bin günü dolduran erkekler de emekli olabilmektedir. Bu formül kapsamında her zamanki gibi 1999 yılından önce olan emeklilik şartları göz önünde bulundurulacak. Kadınların 7200 prim günün erkelerin ise 9 bini prim gününü doldurarak emekli olabilmeleri öngörülüyor.

Bu formüllerin yanı sıra kişiler emekliliklerine kalan süre boyunca her yıl belli oranda kesintiyi kabul ettikleri takdirde emekli olabilirken ayrıca kanunda yer alan yaşa kadar maaş kesintileri ile emekli olunabilmektedir. Son olarak ise 5 bin ile 9 bin 750 prim gününü dolduranlar emekli olabilmektedir.

EYT'liler ne istiyor?

Normalde 8 Eylül 1999'da kadınlar da 20 iken erkekler de 25 yıl olan sigortalılık süresi ve bunun yanı sıra 5 bin gün prim ödeme sayısı ile meydana gelen emeklilik şartlarında değişiklikler meydana geldi. Bahsedilen tarihten evvel işe başlayan kadınlar 40-58 yaş aralığında, erkekler 44-60 yaş aralığında değişen kademeli geçiş süresi geldi. Bunun yanı sıra bahsedilen tarihten sonra işe başlayanlar için de emeklilik yaşları kadınlarda 58 iken erkeklerde ise 60'a çıkarıldı ve ayrıca prim gün sayısı ise 7 bin oldu. EYT'liler ise bu doğrultuda 1999 yılındaki değişikliğin geçmişe dönük uygulanmasına son verilmesini ve 1999 yılından evvel işe başlayan kişilerinprim gün sayılarını doldurdukları takdirde yaş şartı göz edilmeden emekli olmayı istiyorlar.

EYT 1999 yılından sonra işe başlayanları kapsayacak mı?

Eğer kişinin sigorta başlangıç tarihi 1999 senesinden sonra ise şuan geçerli olan emekli olma şartları değişmeyecek. EYT ile ilgili düzenlemenin bu tarihten önce sigorta başlangıcı olan yaş şartı dışındaki emeklilik şartlarını tamamlayanların yararlanması bekleniyor.

EYT kimleri kapsamaktadır?

Emekli olma şartları kapsamında 8 Eylül 1999 senesinde 4447 sayılı yasa ile emekli olabilmek için erkeklerde sigortalılık süresi 25, kadınlarda ise 20 yıl olurken, prim ödeme gün sayıları ise 5 bin gün olacak şekilde, ayrıca bir de yaş şartı getirildi. Yaş şartı kapsamında ise kadınlar da emeklilik yaşı 58 iken erkekler de ise 60 olmuştu. Yapılan değişiklikler doğrultusunda kişilerin emekli olabilmeleri için sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartından oluşan üç koşulu yerine getirmesi gerekmektedir.

YORUM YAZ..
Modal