Sigara içenlerin sayısı, tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığı geçtiğimiz aylarda Uluslararası Tıp Dergisi Lancet tarafından açıklandı. 1,1 milyar insan dünyada aktif olarak sigara içiyor. Bu tüketimin 3'te 2'sini on ülke oluşturuyor. Bu on ülke arasında Türkiye de bulunmakta.
Sigara içenlerin sayısı dünyada 1,1 milyara ulaşmışken, sigara kaynaklı ölümlerin sayısı 7,7 milyona ulaşmış durumda. Bu durum, erkeklerde daha vahim. Erkek ölümlerinin 5'te 1'i sigara nedeniyle gerçekleşiyor.
Sigaraya yeni başlayan insanların yüzde 89'u, 25 yaşına gelmeden sigara bağımlılığını elde etmiş oluyor. Bağımlılık yaşıysa endişe verici şekilde düşüşte. Her ülkede yaş sınırı aşağıya doğru yönelimde. 25 yaşına kadar düzenli sigara içmeyen bireylerin bağımlı olma olasılığıysa oldukça düşük.
Araştırmalar sonucu küresel ölçekte azalmalar yaşansa da sigara bağımlılığı bazı ülkelerde artış göstermiş durumda. Tütün ürünü kullanan nüfusun üçte ikisini 10 ülke oluşturuyor. Çin, Hindistan, Endonezya, ABD, Rusya, Bangladeş, Japonya, Türkiye, Vietnam ve Filipinler bu listeyi oluşturuyor. Çin'de her üç kişiden biri sigara kullanıyor. Bu da 341 milyon Çinli ediyor. Asya'da en çok erkekler sigara kullanırken, Avrupa'da başı kadınlar çekiyor.
Dünyada en çok sigara içen on ülke arasında 3 tane Avrupa ülkesi bulunuyor. Yüzde 37lik nüfus oranıyla Yunanistan, Avrupa'da en üst sırada yer alıyor. Avrupa'da bazı ülkelerde oran gittikçe düşmekte.
Yeni Zelanda, ülkede tamamen sigara kullanımını kaldırmayı hedefliyor. Bunun içinse çalışmalara gelecek kuşaktan başladı. Gelecek yıl yürürlüğe girmesi beklenen yeni sağlık yasası ile birlikte 2008'den sonra doğan bireylere ömür boyu sigara ve tütün ürünleri satılmayacak. Aynı zamanda sigara şu an Yeni Zelanda'da 8000 dükkanda satılmakta. Hükümet bunu 500'e indirmeyi planlıyor.