2020 Fakirlik Maaşı Ne Kadar? Başvurusu ve Şartları

İhtiyacı olan vatandaşlarımız fakirlik maaşı ile ilgili olarak sıklıkla aramalar yapmaya devam ediyor. Konuyla ilgili olarak en çok merak edilen unsur ise başvuru şartları oldu. İşte detaylar...

11.05.2020-00:54 - (Son Güncelleme: 11.05.2020-00:49) 2020 Fakirlik Maaşı Ne Kadar? Başvurusu ve Şartları

Muhtaçlık aylığı tutarı, aylık 915,49 TL'ye denk gelmektedir. Fakirlik maaşından faydalanmak için kişilerin muhtaçlık aylığına sahip olması ve muhtaçlık belgesinin geçerlilik süresinin devam etmesi gerekir. Muhtaçlık aylığı kapsamında ödeme alan vatandaşların, maaş almaya devam etmesi için muhtaçlık durumunun devamlılığını kanıtlaması gerekir. Aile, Çalışma ve Sosyal Yardımlaşma Bakanlığı kapsamında hazırlanan ve Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı tarafından kişilere ulaştırılan fakirlik maaşı, hane halkının sayısına ve kişilerin maddi gereksinimlerine göre şekillenmektedir. Fakirlik maaşı talebi için gerekli görülen şartlar ve maaş başvurusu için gerekli görülen işlemler, aşağıda detaylı şekilde ele alınmıştır.

FAKİRLİK MAAŞININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Muhtaçlık aylığı ödemeleri, kişilerin gereksinimine ve özel durumlarına göre değişiklik gösterir. Kaymakamlıklar kapsamında ödenen muhtaçlık aylıkları, farklı kategorilerde ve farklı tutarlarda ödenebilir. 65 yaş üzeri kişiler, eşi vefat eden kadınlar, anne babası vefat eden çocuklar, engelli raporu bulunan kişiler, işsizler ya da bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı fazla olan kişiler, kendileri için hazırlanan kategoride muhtaçlık aylığı alabilirler. Muhtaçlık aylığı kullanımında, kişilerin maddi gelir kaynakları dikkate alınmaktadır. Maddi yönden gelir sıkıntısı devam ettiğinde, kişilere düzenli olarak muhtaçlık aylığı ödemesi yapılacaktır. Muhtaçlık dönemi boyunca alınan aylıklar, geri ödemesiz şekilde tasarlanmıştır ve geri ödeme talep edilmez.

FAKİRLİK MAAŞI KİMLERE VERİLİR?

Muhtaçlık aylığı alan kişilerin, aylık geliri asgari ücretin altında olmak zorundadır. Kaymakamlığa bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı müdürlüğü tarafından verilen muhtaçlık aylıklarında, gelir testi şartı aranmaktadır. Gelir testi koşullarına uyum sağlamak şartıyla, 18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük olan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları muhtaçlık aylığı talep edebilir. 18 yaşından küçük kişilere aylık verilmeme sebebi, bu kişilerin velilerinin sorumluluğunda olması ya da doğrudan devlet tarafından bakılma şartının olmasına bağlıdır. 18 yaşını geçmiş ve maddi yönden sıkıntıya düşmüş her birey, muhtaçlık aylığı kapsamında SYDV desteği alabilir. Eşi vefat eden ve sosyal güvencesi olmadığı için maddi sıkıntı çeken kadınlar, gaziler, birinci derece şehit yakınları, çalışanlar ya da işten çıkarılanlar, muhtaçlık aylığı kapsamında ödeme talep edebilirler. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılacak inceleme sonrasında, kişilerin ve ailelerinin muhtaçlık aylığı kullanımına uygun olup olmadıkları tespit edilecektir. 

FAKİRLİK MAAŞI BAŞVURU KOŞULLARI NELERDİR?

Muhtaçlık aylığı kullanım şartları, aşağıda detaylı şekilde ele alınmıştır:
• Muhtaçlık aylığı ödemeleri, sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişiler adına gerçekleştirilmektedir. Yabancı uyruklu kişiler ya da farklı bir ülkede ikamet eden Türk vatandaşları, fakirlik maaşı kapsamında başvuru yapamazlar.
• Muhtaçlık aylığı ödemelerinden faydalanmak için kişilerin aylık gelirinin, asgari ücretin 3/1’inden az olması gerekir. Aylık gelirin hane halkına bölünmesiyle ortaya çıkan sonuç, kişi başı olacak şekilde bu değerlendirmenin üzerine çıkmamalıdır.
• Muhtaçlık aylığı ödemelerinden faydalanmak için kaymakamlık tarafından yapılan gelir testine dahil olmak gerekir. Gelir testi esnasında, hane halkının tüm gelirleri belirtilmelidir.
• Kişilerin muhtarlıklar tarafından verilecek muhtaçlık belgesine sahip olması gerekir. Muhtaçlık belgesi olmadan, kişiler adına fakirlik aylığı bağlanmayacaktır.
• Muhtaçlık aylığı almak isteyen kişilerin ya da hane halkındaki diğer kişilerin, herhangi bir gayrimenkule sahip olmaması gerekir. Gayrimenkul ya da farklı bir mülkiyetin varlığı, kişilerin muhtaçlık aylığı kullanımına engel oluşturacaktır.
• Hane halkında çalışan kişi sayısı arttığında, gelir testinin sonucu değişir ve kişilere muhtaçlık aylığı ödemesi yapılmaz. Anne ve babaların alacakları 65 yaş üstü aylıklar ya da 18 yaşından büyük kardeşlerin elde ettiği aylıklar, gelir testine dahil edilmemektedir.
Muhtaçlık Aylığı Başvurusunda Hangi Belgeler Talep Edilir?
Fakirlik maaşı başvuru evrakları, aşağıda detaylı şekilde listelenmiştir:
• Başvuru sahibine ait kimlik belgesinin aslı ve 1 adet fotokopisi
• Kişilerin bakmakla yükümlü olduğu hane halkına ait kimlik belgesi örnekleri
• İkametgâh kayıt örneği
• Güncel gelir testi
• Muhtarlık tarafından verilecek fakirlik belgesi
• Kişilerin sigorta kaydını gösteren e-devlet hizmet dökümü
• Kişilere ait aylık maaş bordrosu
• Oturulan eve ait kira kontratı örneği
• Hane halkında okula giden kişilere ait öğrenci belgesi
• Üniversiteye giden çocuklara ait öğrenci belgeleri
• Vefat eden eş, anne ya da babaya ait ölüm belgesi
• Kişilerin eğitimini gösteren diploma ya da öğrenci belgesi örnekleri
• Hastalık durumunda doktor tarafından verilen güncel sağlık raporu
• Asker eşlerine ya da ailelerine ait evraklar
• Evde yatalak hasta olduğunu gösteren sağlık kurulu raporları
• Engellilere ait %40 değerindeki 2022 sağlık kurulu raporu
Tüm bu evraklarla birlikte, muhtaçlık aylığı başvuru formunun da hazırlanması ve kaymakamlık binalarında yer alan Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürlüğüne teslim edilmesi şart koşulmuştur. Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından evraklar teslim alındıktan sonra, kişilere gelir testi yapılır ve başvurular değerlendirilir.

MUHTAHÇLIK AYLIĞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Fakirlik maaşı başvurusu için ilçe kaymakamlıklarında yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğüne gidilmesi gerekir. Gerekli evraklar kurum görevlisine teslim edildikten sonra, görevliler tarafından evraklar sisteme girilecektir. Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından yapılacak gelir testine girildikten sonra, gelir testi incelemeye alınır. Uzmanlar tarafından yapılacak inceleme sonucunda, kişi başına düşen aylık gelirin asgari ücretin 3/1’inden az olduğu tespit edilmelidir. Gerekli şartlara uyum sağlayan kişiler, maaş öncesinde kurum görevlileri tarafından ziyaret edilecektir. Şartların gerçekten belirtildiği gibi olup olmadığı kesinleştirildikten sonra, kişiler adına muhtaçlık aylığı başvurusu açılacak ve aylık bağlanacaktır.
Fakirlik Maaşı Başvuru Sorgulamasının Detayları Nelerdir?
Muhtaçlık aylığı sorgulaması için e-devlet sistemi ya da Aile, Çalışma ve sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından hazırlanan Sosyal Destek Hattı kullanılmalıdır. Muhtaçlık aylığı başvuru sorgulaması için yapılması gereken işlemler, aşağıda tüm detaylarıyla ele alınmıştır:
• www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden, e-devlet resmi internet sitesine erişilmesi ve ana sayfasının açılması gerekir.
• Ana sayfada yer alan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” ya da “Giriş Yap” bölümlerinden herhangi biri tercih edilerek, sistem giriş sayfası açılmalıdır.
• Giriş sayfası açıldıktan sonra, T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresinin doğrulanması gerekir.
• Bilgiler tamamladıktan sonra “Giriş” butonuna tıklanması yeterli olacaktır.
• E-devlet işlemlerinin yapılacağı ana sayfadan “E-Hizmetler” bölümü tercih edilmelidir.
• E-hizmetler sayfası üzerinden “E-İşlemler” bölümü tercih edilmeli ve “Sosyal Yardımlaşma Vakfı” seçimi yapılmalıdır.
• Sosyal Yardımlaşma Vakfı işlem sayfasına girildikten sonra, “Fakirlik Maaşı” seçeneği tercih edilmeli ve başvuru hakkında sorgulama başlatılmalıdır.
Fakirlik maaşı başvuru sorgulaması tamamlandıktan sonra, kişilerin maaş almaya hak kazanıp kazanmadığı detaylı şekilde raporlanacaktır.
Fakirlik Maaşı Hangi Durumlarda Kesintiye Uğrar?
Muhtaçlık aylığının kesilmesine sebep olan durumlar, kişilerin maddi yönden normale dönmesiyle alakalıdır. Sigortalı bir işe başlanması, daha yüksek gelir elde edilen bir işe geçilmesi, ev ya da farklı bir gayrimenkul sahibi olunması, hane halkında bakıma muhtaç kişilerin sayısının azalması ya da engel durumunun ortadan kalkması gibi durumlar, muhtaçlık aylığının kesilme sebepleridir. Fakirlik maaşının kesintiye uğramasına sebep olan faktörler, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı görevlileri tarafından takip edilmektedir. Muhtaçlık aylığı ödeneklerini sonlandıran etkenler kuruma bildirilmediğinde ve bu durum kurum tarafından tespit edildiğinde, muhtaçlık aylığı alan kişilere cezai yaptırım uygulanmaktadır.

YORUM YAZ..
Modal