20 günde mahsul elde edilebiliyor: Evdeyken seradaki gibi tarım yapabilirsiniz

Seralarda bir süredir kullanılmaya başlanan topraksız tarım yöntemi evlere taşındı. Artık sizlerde yeni teknolojileri kullanarak tarım yapabilir ve kendi sebzenizi yetiştirebilirsiniz.

20.12.2022-09:33 - (Son Güncelleme: 20.12.2022-17:29)

Dünyada yaşanan iklim değişikliği kuraklığın artmasına ve tarım arazilerinin yok olmasına haliyle de tarımsal verimliliğin düşmesine sebep oluyor. Her yıl 12 milyon hektar tarım arazisi verimsiz hale gelirken, Türkiye’de bu rakamın 10 bin hektar olması dikkat çekti. Seralarda bir süredir kullanılmaya başlanan topraksız tarım yöntemi evlere taşındı. Yeni teknolojilerle kullanılan bu yöntemle evde topraksız tarım yapmak ve sebze yetiştirmek oldukça mümkün.

100 litre yerine 15 litre suyla tarım

Topraksız tarımın ilk olarak seralarda, zorunluluktan doğan bir üretim şekli olduğunu belirten Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Köksal Demir, günümüzde ise ev, teras, depo gibi her mekanda toprak olmadan sadece su ve minerallerle topraksız sağlıklı, güvenilir, katkısız bütün bitkinin üretilebileceğini söyledi. Bitki üretim kabinleri gibi yeni teknolojiler sayesinde yapılabilen topraksız tarımın arazi kaynaklı sorunları ortadan kaldırdığı gibi su ve gübre tasarrufu da sağladığını belirten Demir, "Topraklı tarımda 100 litre su kullanarak yapılan üretimi, topraksız tarımda 15 litre su kullanarak yapabiliyorsunuz. Topraksız tarımın ultrasonik soğuk buhar yöntemiyle, bu rakam 5 litrelere kadar düşebiliyor" dedi.

Evde Topraksız Tarım

Yapay zeka ile sebze yetiştirme

Bitki yetiştirme kabinleri geliştiren Olfarm adlı girişimin kurucu ortağı Yusuf Demir, katlı raflardan oluşan bitki üretim kabinlerinin, yapay zeka sayesinde her rafta farklı dalga boyunda ışık kullanabilme imkanı sunduğunu, böylece farklı türde bitkilerin aynı anda yetiştirilebildiğini söyledi.

Evde Topraksız Tarım-1

20 günde mahsul elde edilebiliyor

Bitki yetiştirme kabinlerinin endüstriyel ve ev tipi olmak üzere iki çeşidinin olduğunu belirten Yusuf Demir, "Ev tipinde; kabine, tohum veya fideyi koyduktan sonra bitki türünü seçip başlatıyorsunuz. İklimlendirme, sulama gibi bütün kontrolleri sistem otomatik olarak yapıyor, 20-30 gün sonra bitkiler yetişmiş oluyor ve siz sadece onları toplamak için kabine giriyorsunuz. Bu işlerden hiç anlamayan bir insan bile evinde bu bitkileri yetiştirebilir" dedi.

YORUM YAZ..
Modal