Türkiye'de çok nadir görülen ''Glaphyridae'' ailesinden olan böceğe ''kürklü düğün'' adı verildi. Rengi ise görenleri şaşkına çeviriyor.
Elazığ'da 2 bin 340 rakımlı Haroğlu Dağı'nın zirvesinde tesadüfen bir böcek türü tespit edildi.
Elazığ`da 2 bin 340 rakımlı Haroğlu Dağı`nın zirvesinde tesadüfen keşfedilen böcek türü, renkleriyle hayranlık uyandırıyor.
Şehirde yaşayan aynı zamanda müzisyenlik yapan Yukarı Fırat Kültür, Sanat ve Arkeoloji Derneği Başkanı Aygün Çam, beste yapmak için çıktığı dağın zirvesinde düğün çiçeklerinin üzerinde renkleriyle göz kamaştıran böcek türünü fark etti.
Turuncu ve kırmızının farklı tonlarında renklere sahip tüylerle kaplı böcekler Çam`ın ilgisini çekti.
Aygün Çam, böceklerin fotoğraflarını çekerek, Fırat Üniversitesi Biyomühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Entomolog Prof. Dr. İnanç Özgen ile paylaştı.
Özgen, yaptığı incelemede, Türkiye`de çok nadir görülen endemik türün uluslararası literatürde ''Pygopleurus koniae'' olarak isimlendirilen ''Glaphyridae'' familyasından bir böcek olduğunu tespit etti.
Elazığ`da ilk defa polenleriyle beslendiği düğün çiçeği üzerinde görülen bu türe Özgen, ''Kürklü düğün böceği.''
Prof. Dr. Özgen, Elazığ`da tesadüfen keşfedilen, Türkiye`ye has endemik bir tür olduğunu belirlediği kadife tüylü böceğin bölgenin ekoturizmi açısından önemli bir keşif olduğunu söyledi.
Bazı akademik çalışmalarda böceğin Türkiye`de birkaç bölgede nadir olarak kayıt altına alındığını belirten Özgen, bu tür ile ilgili bugüne kadar net bir yaşam alanının olduğuna dair veri bulamadıklarını açıkladı.
''Küresel ısınmadan dolayı hava sıcaklıkları değişti. Tarımsal ilaçların zararlı etkileri oldu. Bu nedenle nadir görülen bir tür. Akademik kaynaklara göre daha önce düşük rakımlarda görülmüş. Bu türü bu kadar yüksek rakımda doğa gezisi sayesinde tespit edebildik. Renkli tüyleri o kadar güzel ki insan bakmaya kıyamıyor.'' diyen Özgen, bu türü burada keşfetmiş olmanın güzel bir duygu olduğunu belirtti.
Özgen, ''Hatta çalışmamızda erkek ve dişilerle ilgili renklenme farklılığını da tespit ettik. Bu çok güzel bir veriydi. Erkek ve dişiler arasında renk farklılığı var. Erkeği daha koyu, dişi daha açık renkli. Tüylenmeleri çok güzel, doğanın nakşettiği güzel bir varlık. Elazığ`a ve Türkiye`ye hayırlı olsun.''
Kürklü düğün böceğini mikroskop altında da incelediğini anlatan Özgen, böceğin kendine has renkli tüylerinin yanında mavi tondaki gözleriyle de hayranlık uyandırdığını sözlerine ekledi.