2. Bayezıt

II. Beyazıt 8. Osmanlı padişahıdır. Sultan Beyazıt-i Veli olarak da bilinen II. Beyazıt 1447 yılının aralık ayın da doğmuş, 1512 yılının mayıs ayın da da hayatını kaybetmiştir.

21.07.2020-12:04 - (Son Güncelleme: 21.07.2020-12:02) 2. Bayezıt
II. Beyazıt'ın doğumu Dimetoka’da gerçekleşirken, ölümü ise Havsa’da gerçekleşmiştir. 64 yaşın da hayatını kaybeden II. Beyazıt'ın babası Fatih Sultan Mehmet’tir. II. Beyazıt tahta geçtiği sıra da babasının padişahlığı sırasında 511.000 kilometre kare Asya'da bulunan topraklarla birlikte, bir milyon 703 bin kilometre karesi de Avrupa'da bulunan topraklar ile birlikte toplam da 2.214.000 kilometre kare toprak ile, babasından sonra tahta geçmesi ile birlikte ölümüne kadar olan hükümdarlığı süresince 2 milyon 375 bin kilometre kareye kadar yükseltmiştir. II. Beyazıt babası Fatih Sultan Mehmet'in, ani bir şekilde hayatını kaybetmesi ile birlikte 1481 yılında 8. Osmanlı padişah olarak II. Beyazıt tahta çıkmıştır. II. Beyazıt'ın ölümü üzüntüsünden dolayı gerçekleştiği söylenmektedir. Oğlunun yaptıklarına dayanamayan 2.Beyazıt kahrından hayatını kaybetmiştir. II, Beyazıt'ın aynı zaman da Kristof Kolomb, Leonardo Da Vinci ve Gül Baba ile birlikte ilginç olan diyalogları da kaynaklar da bulunmaktadır. 2.Bayezıt Bilinmeyen Yönleri ile merak edilen bir padişahtır.

2.Bayezıt’ın Eserleri Nelerdir?

  1. Beyazıt'ın günümüz de bile halen varlığını sürdüren birçok okul, hastane, cami ve medreseler bırakmıştır. Beyazıt Camii, II Beyazıt Köprüsü, Koza Hanı, Pirinç Hanı Atik Ali Paşa Camii, Hatuniye Camii, yine Hatuniye Camii Tokat ve Amasya’da farklı olarak iki tane Hatuniye Cami bırakmıştır. Eserleri halen Osmanlı döneminin mimari yapılarını da ortaya koymaktadır. Sanatla ilgilenmeyi seven, sanata değer veren 2.Beyazıt yaptığı çalışmalarla birlikte ardında bıraktığı eserleri ile de oldukça önemli bir padişahtır.

2.Bayezıt Bilinmeyen Yönleri Nelerdir?

  • Osmanlı padişahı 2. Beyazıt bilinmeyen yönleri, arasında ilk olarak Osmanlı padişahları arasında dinine düşkünlüğü ile bilinen bir padişahtır. Dıştaki fetihlerden önce iç fetihlerle ilgilenen, iç fetihlere yönelen II. Beyazıt İslam dininin getirdiği ibadetleri yerine getiren ve bu konuda oldukça önem veren bir padişahtır.
  • Hobileri arasında ata binmek, en büyük zevkleri arasından birisidir. Ata binmeyi çok seven II. Beyazıt, bununla birlikte oldukça başarılı ve iyi bir şekilde ok ve yay imalatçısı da olmaktadır. Bu özelliği çok kaynakta az bilinen yönleri arasında bulunmaktadır.
  • Beyazıt bilinmeyen yönleri arasında en önemli bilinmeyen yanı ise bestekar olmasıdır. Osmanlı padişahları arasında bestekârları ile bilinen ilk padişahtır.
  • Hat sanatına oldukça önem veren 2. Beyazıt, şehzadelik yılların da hat sanatı hakkında eğitim alan ve bu konu da kendisini geliştiren ardından hat sanatı ile ilgili çalışmalar ortaya çıkaran bir padişahtır.
  • Aynı zaman da 2. Beyazıt, şehzadelik süresince tezhip sanatıyla da ilgilenmiş ve bu konuda uzman kişiler tarafından da bilgiler almıştır.
YORUM YAZ..
Modal