1995'ten günümüze: ESA'nın ERS-2 uydusu, atmosfere kontrolsüz dalış yapıyor!

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), 2011'de görevi sona eren ERS-2 adlı uydunun atmosfere kontrolsüz, ateşli bir dalış yapacağını duyurdu. 1995 yılında piyasaya sürüldüğünde son teknoloji bir ürün olan ve gezegeni izlemek için rutin olarak kullanılan teknolojileri geliştiren ERS-2, bugün atmosfere kontrolsüz bir şekilde dalış yapacak.

21.02.2024-10:23 - (Son Güncelleme: 21.02.2024-10:23) 1995'ten günümüze: ESA'nın ERS-2 uydusu, atmosfere kontrolsüz dalış yapıyor!

BBC’nin paylaşımına göre, ESA, iki tonluk uydunun çoğunun düşerken yanacağını belirtti. Yüksek hızlı dalış sırasında oluşan yoğun ısınmaya dayanabilen bazı sağlam parçaların bulunması mümkün olsa da, bu parçaların kalabalık alanlara çarpıp hasara neden olma ihtimali düşük.

ERS-2 uydusu, Dünya'nın hemen hemen her yerine inebilme yeteneğine sahip olsa da, yüzeyin büyük bir kısmının okyanuslarla kaplı olması nedeniyle yüzeyde kalan enkazın büyük olasılıkla denizlere düşeceği düşünülüyor. ESA'nın Dünya Gözlem Yer Segmenti Departmanından Mirko Albani, "Atmosfere yeniden girebilecek ve yüzeye ulaşabilecek elementlerin hiçbirinin radyoaktif veya toksik olmadığını vurgulamakta fayda var" dedi.

ERS-2 nedir?

ERS-2 ve benzeri uydular, 1990'ların başında fırlatılan iki Dünya Uzaktan Algılama (ERS) uydusundan biridir. Bu uydular, karadaki, okyanuslardaki ve atmosferdeki değişiklikleri izlemek için çeşitli araçlar taşıyarak döneminin en gelişmiş gezegen gözlem araçlarıydı. Selleri, kıta ve okyanus yüzeyi sıcaklıklarını, buz sahalarının hareketini ve depremler sırasında yerdeki değişiklikleri takip etme yetenekleriyle biliniyorlardı. Özellikle ERS-2, Dünya'nın koruyucu ozon tabakasını anlama konusunda önemli bilgiler sağlamıştır.


YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal