AKOM koordinasyonunda İstanbul'un 4023 kilometrelik yol ağında çalışmalar bu sabahtan itibaren başladı. Kar küreme araçları ve tuzlar yol kenarlarına yerleştirildi.
AKOM'dan alınan verilere göre, 2000 araç 9500 personel kar yağışı uyarılarının kapsadığı günler boyunca görev yapacak. 465 müdahale noktasında hazır bekletilen araçların yanı sıra 220 bin ton tuz ve 1290 ton solüsyon hazırda bekletiliyor.
AKOM Meteoroloji Mühendisi Osman Çaylak "İstanbul'un uzun yıllar ortalamasına baktığımızda Mart'ta çok sık kar almaz. 1987 yılı özel bir yıldı. Şu anki beklenen durum mart ayı ortalamalarının üzerinde 87 kadar olmasa da ikinci sıraya yerleşir gibi gözüküyor.
Çarşamba gece saatlerinden itibaren Sibirya soğukları hâkim olacak. Cumartesi pazar da yağış devam edecek gibi duruyor" dedi.
Osman Çaylak, "Bugün için riskli bir durum yok. Çarşamba için zaten karla karışık yağmur yağacak diye uyarılar yapılmıştı.
Perşembe sabahın erken saatlerinden itibaren İstanbul'un Kuzey bölgelerinden itibaren, kar yağışı geçişleri başlayacak. Perşembe sabah 05.00'ten sonra etkili olmasını bekliyoruz. Perşembe günü tam gün kar yağışı olacak" diye konuştu.
Mart 1987 kışında neler oldu? İşte 1987 yılının Şubat ayında başlayıp Mart sonuna kadar İstanbul'u esir alan efsane kış hakkındaki tüm detaylar...
1987'nin efsane kışı Şubat ayında başlayıp, Mart ayına kadar devam etmişti. Adeta 1987 kışı İstanbul'u vurup geçmişti. İstanbul'da 18 saat kar yağmış ve kar kalınlığı neredeyse 1 metreyi bulmuştu. Saatlerce süren kar yağışı hayatı felç etmiş, Belgrad Ormanı'ndan geldiği düşünülen kurtlar bile şehre inmişti.
1987'de bir gecede İstanbul karla kaplandı. Okulların kapandığı, belediyenin insanlara su ve ekmek dağıttığı kış asla unutulmadı.
İstanbul’da her şey 4 Mart 1987 gecesi başladı. Meteoroloji 4 Mart için 9 derece sıcaklık tahmini yaptı. Fakat beklenmedik bir şekilde o gece sıcaklık -5 dereceye kadar düştü ve günlerce süren yoğun bir kar yağışı başladı. Ani sıcaklık düşüşü kar yağışı ve tipiye sebebiyet verdi. Fakat herkes gelip geçici bir hava basıncı değişimi yüzünden böyle bir şey olduğunu düşündü.
Takvimler 4 Mart 1987’yi göstermekteydi. Meteoroloji o gün İstanbul’da hava sıcaklığının 9 derece olacağını duyurmuştu.
6-7 Mart gibi kar biraz hafifledi. İnsanlar her şey normale dönüyor diye düşünürken 8 Mart sabahı tekrardan inanılmaz bir tipi başladı.
Medya kuruluşları herkes tüm gün eve hapis olduğu için tam gün yayın yapma kararı aldı
Yayınlar Erkan Sürmen Konseri, Olağanüstü Olaylar, Çiçek Kız, dış kaynaklı müzik, Muazzez Abacı Konseri ve Televizyonda Sinema ile gece yayınına kadar kesintisiz olarak sürdürüldü.
5 Mart akşamı haberlerinde TRT muhabiri Yeşilköy Havaalanında meteoroloji müdürü ile birlikteydi, kar kalınlığını canlı yayında 86 cm olarak ölçtüler.
Aralıksız yağan tipiye bir de gök gürültüsü eklenmişti. Aralıksız yağan tipi İstanbul'u esir almıştı.
Aralıksız yağan tipiye bir de gök gürültüsü eklenmişti. Aralıksız yağan tipi İstanbul'u esir almıştı.
İstanbul'da günlerce elektrik ve su kesintisi yaşandı
Yoğun kar ve tipi nedeniyle elektrikler kesildi. Bazı yerlere günlerce elektrik verilemedi.
Soğuk nedeniyle İstanbul’da 26 kişi hayatını kaybetti. İlk defa bu kadar kişi soğuk hava yüzünden hayatını kaybetmişti.
Bir süre sonra yiyecek bulamayan kurtlar şehre indi. Aralıksız yağan kar yüzünden kurtlar da şehre inip yiyecek aramak zorunda kaldı.
Tüm eğitim kurumları 15 gün süreyle tatil edildi. Bu sebeple İstanbul'da öğrenciler yaz tatiline de geç başladı.