15 Temmuz davalarında son durum: Binlerce darbeci mahkum edildi

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçti. Geçen sürede açılan 289 davada, darbeye karışan 4 bin 891 kişi hakkında mahkumiyet kararı verildi.

15.07.2024-10:23 - (Son Güncelleme: 15.07.2024-10:23) 15 Temmuz davalarında son durum: Binlerce darbeci mahkum edildi

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 8 yıl geçti. Bu sürede binlerce kişi darbeye katılma suçuyla mahkum edildi. Sözde Yurtta Sulh Konseyi üyeleri arasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, eski Genelkurmay Personel Başkanı Korgeneral İlhan Talu, 2. Ana Jet Üssü Komutanı Hava Tümgeneral Kubilay Selçuk, ve Genelkurmay Proje Yönetim Daire Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli yer alıyordu. Bu isimler, 15 Temmuz darbe girişimini planlayıp hayata geçirdikleri iddiasıyla yargılandıkları davalarda bin 634 asker ve sivil imamla birlikte ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Binlerce kişi mahkum edildi

NTV’de yer alan habere göre; 15 Temmuz darbe girişiminin ardından açılan 289 davanın tamamı sonuçlandı. Bu davalardan 206'sı Yargıtay tarafından onanarak kesinleşti. Yargıtay, 32 dosyadaki kararları bozdu, 31 dosyanın ise incelemesi sürüyor. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan bin 634 sanık arasında 85 eski general ve bin 116 eski subay bulunuyor. Ayrıca, bin 366 sanık müebbet hapis cezası aldı; bunlar arasında 24 eski general ve 536 subay yer alıyor.

Tamamlanan davalarda 2 bin 870 kişi beraat etti. Bu kişilerden bin 165'i er, 154'ü ise askeri öğrenci. FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimi ve 2 polisin şehit edildiği saldırıya ilişkin davada, eski başyaver Ali Yazıcı'nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından onandı. Yargıtay, Ali Yazıcı'ya "suça yardım"dan verilen 18 yıl hapis cezasını az bularak bozdu. Yeniden yargılama sonucunda Yazıcı, asli fail olarak cezalandırıldı.

15 Temmuz davalarında son durum: Binlerce darbeci mahkum edildi

Akıncı Üssü davası devam ediyor

Darbe girişiminin komuta merkezi olarak kullanılan Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin davada, 4 sivil imam ile 15 eski askere "77 kişiyi kasten öldürmek", "kasten öldürmeye teşebbüs", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından 79'ar kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 901 yıl hapis cezası verildi. Yargıtay tarafından cezası onanan sanıklar arasında FETÖ'nün sivil imamları ile Meclis ve Özel Harekat Daire Başkanlığını bombalayan pilotlar da bulunuyor. Dosyada, 39 sanık hakkında verilen beraat ve mahkumiyet kararı Yargıtay 3. Ceza Dairesince bozuldu. Bu sanıkların yeniden yargılaması Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı karargahında yaşanan olaylara ilişkin Çatı Davada, aralarında eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk'ün de bulunduğu 17 sanık, 141'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal