Gün geçmiyor ki çılgın genç beyinler yeni bir şeyi daha merak etmeye kalkışmasın. kanada'da bulunan alberta üniversitesi'nde öğrenci olan josh le, merak ettiği konuyu araştırmak üzere garip bir deney gerçekleştiriyor. biz de sizler için le'nin gerçekleştirdiği deneyi ve sonuçlarını derledik...
Josh, ikinci yılını okumaya geldiği üniversitesinde sene başında üzerinde herhangi bir işlem gerçekleştirilmemiş bir kot pantolon satın alıyor.
Kotunu 15 ay boyunca yıkamıyor ve her gün giyiyor.
Kotun en kötü yanı oluşturduğu kötü kokular oluyor. tabii kendisi bu sorunu da kot pantolonunu zaman zaman havalandırarak çözüyor.
Josh, pantolonunun ikinci cildi haline geldiğini söylüyor. pantolonuyla o kadar bütünleşmiş ki onu bir tuval olarak görüyor ve her gün yaşadığı olaylarla onu boyadığını düşünüyor. pantolon, le ile beraber ülke dolaşıyor, bazı zamanlarda yanlışlıkla üzerine meyve suyu dökülüyor. ama asla yıkanmıyor!
Elbette bu deneyi yaparken bilimsellikten de geri kalmıyor.
Oldukça kirli kıyafetleri giydiğimizde ortaya çıkacak riskleri araştırmayı amaçlayan öğrenci, 15 ayın sonunda tekstil profesöründen kotun üzerindenki bakterileri saptamasını istiyor. profesörüyle birlik olan le, pantolon üzerinde üreyecek bakteri sayısını merakla beklemeye başlıyorlar.
Ve ortaya enteresan bir sonuç çıkıyor...
Elde edilen sonuçlara göre kotta, sadece derimizde bulunan bakterilerin oldukça fazla sayıda ürediği görülüyor. bu bakteriler sağlığımızda herhangi bir risk taşımıyor.
Kısacası zaten tanıdık bakteriler kotun üzerinde bulunuyor. ve bu bakterilerin yayılma bölgeleri de özellikle pantolonun ağ bölgesi.
Hatta bunun yanında 15 ayın ardından pantolonu yıkayıp 13 gün boyunca tekrardan her gün giymeye başlıyor. sonucunda deney tekrarlanıyor ve pantolonda aynı sayıda bakteriye rastlıyorlar. yani işlenmemiş bir kot pantolonu ister 15 ay ister 13 gün giyin, aynı sayıda bakteriyi barındırmış oluyorsunuz.
Kısacası kotunuzu her hafta yıkamakla her ay yıkamak arasında hiçbir fark yok.
Bırakın biraz su tasarrufu yapın ve bunun yanında kullandığınız kimyasal ürünlerle gereksiz yere suyu kirletmeyin. hem de giysilerinizin ömrünü kısaltmamış olursunuz...
Bu araştırmadan çıkan sonuca göre gereksiz harcama yapmazsanız enerjinin %40'ını ve suyun %35'ini kurtarabilirsiniz.
Bu kadar basit ve eğlenceli bir deneyle bunu görmek sevindirdi...