1402 Ankara Savaşında Osmanlı Devleti’nin durumu nasıldı ve neden Balkanlarda toprak kayıpları yaşanmadı: Ankara Savaşı Osmanlı Devleti'nin dağılmanın eşiğine gelmesine neden olan olayların başında gelmekte. İki Türk Devleti arasındaki bu önemli muharebeyi kaybeden devlet, buna rağmen yıkılmamış ve Balkan bölgesinde toprak kaybetmemiştir. Bunun çok sayıda nedeni olsa da hoşgörü politikası öne çıkar.
Ankara Savaşı Nedenleri Nelerdir?
Ankara Savaşı Osmanlı Devleti ile bir diğer Türk Devleti olan Timurlular arasında yaşandı. Savaşın nedenleri şöyledir;
- Timur, doğu seferine çıkmadan önce arkasında Osmanlı Devleti gibi güçlü bir yapıyı bırakmak istemiyordu. Bundan dolayı yapacağı savaşla bu tehlikeyi bertaraf etmek onun en temel amacıydı.
- İki hükümdar arasında çok uzun bir süre boyunca devam eden hakaret dolu mektuplar, savaşın temel nedenleri içindeydi.
- Bunun yanı sıra Anadolu Türk beylikleri, Timur'u Osmanlılara karşı kışkırtıyordu.
- Osmanlıya sığınan bazı Türk devlet yöneticilerini isteyen Timur, hayır cevabının ardından kısa sürede harekete geçti.
Ankara Savaşını Kim Kazandı?
1402 Ankara Savaşında Osmanlı Devleti’nin durumu nasıldı ve neden Balkanlarda toprak kayıpları yaşanmadı: Ankara Savaşı, bugünkü Ankara şehrinde meydana geldi. Timur'un ordusunda devasa filler vardı. Bu durum Osmanlılar için çok büyük bir handikap oldu. Çünkü atların bir kısmı fillerden korkarak kaçtılar. Savaş devam ederken Anadolu Türk beylerinin taraflarını değiştirmesi de Osmanlılar için yıkım oldu. Savaşı Timur kazandı. Yıldırım Bayezid esir edildi. Türk birliği bozuldu ve fetret devri başladı.
Ankara Savaşından Sonra Neden Toprak Kaybı Yaşanmadı?
1402 Ankara Savaşında Osmanlı Devleti’nin durumu nasıldı ve neden Balkanlarda toprak kayıpları yaşanmadı: Bunun birden çok nedeni olsa da en temel gerekçe devletin uygulamış olduğu hoşgörü politikasıdır. Osmanlılar kurmuş oldukları mükemmel ordu ve teşkilat sayesinde kısa süre içinde Balkanların çok büyük bir kısmını ele geçirdiler. Buraların bir kısmını merkezden atamış oldukları yöneticilerle idare ettiler. Bunun yanı sıra bazı bölgelerde ise Osmanlıya yakın olan isimler idareci oldu. Devlet, dini ve ırkı ne olursa olsun çok büyük bir hoşgörü gösterdi.
O dönemde Balkan topraklarında Müslüman nüfus yoktu ve Hıristiyan tebanın yoğunluğu çok fazlaydı. Bunların sahip olduğu inanca karışılmadı. İnsanlar hiçbir sıkıntı olmadan dini ibadetlerini yerine getirdiler. Aynı zamanda dil konusunda bir baskı yaşanmadı. Buna ek olarak devlet, çok yüksek olmayan bir vergi alıyordu. Ankara Savaşında Osmanlıların yenildiği çok kısa bir süre içinde duyuldu. Tahtta bir padişah yoktu. Bu durum tam 11 sene boyunca devam etti. Fetret devri olmasına rağmen Balkan bölgelerinde tek bir isyan dahi çıkmadı. Ayrıca bir toprak kaybı da yaşanmadı. Tüm bunlar uygulanmış olan hoşgörü politikasının bir sonucuydu.