14 yıl sonra iktidarı kaptırdı: İngiltere Başbakanı Rishi Sunak kimdir, nereli? Rishi Sunak istifa mı etti, kökeni neresi?

İngiltere’de yapılan seçimlerin ardından iktidarı 14 yıl sonra İşçi Partisi’ne kaptıran Rishi Sunak’ın hayatı ve siyasi kariyeri merak ediliyor. Rishi Sunak’ın seçimdeki yenilgi sonrasında istifa ettiği konuşuluyor. Peki İngiltere Başbakanı Rishi Sunak kimdir, nereli? Rishi Sunak istifa mı etti, kökeni neresi? İşte konu hakkında merak edilenler…

05.07.2024-17:24 - (Son Güncelleme: 05.07.2024-17:24) 14 yıl sonra iktidarı kaptırdı: İngiltere Başbakanı Rishi Sunak kimdir, nereli? Rishi Sunak istifa mı etti, kökeni neresi?

Rishi Sunak, İngiltere’de yapılan seçimler ve iktidarın 14 yıl sonra el değiştirmesi sonrası arama motorlarında çok araştırılan kişilerin başında geliyor. İktidar olan İşçi Partisi’ne büyük bir farkla kaybederek ancak 3. parti olabilen Rishi Sunak’ın, seçim yenilgisi sonrasında istifa ettiği haberleri de gündemde. Peki İngiltere Başbakanı Rishi Sunak kimdir, nereli? Rishi Sunak istifa mı etti, kökeni neresi?

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak kimdir?

12 Mayıs 1980 tarihinde doğan Rishi Sunak, 2022 yılından bu yana Birleşik Krallık Başbakanı ve Muhafazakâr Parti Lideri olarak görev yapmaktadır. Britanya'nın ilk Asyalı başbakanı olma unvanını taşıyan Sunak, Boris Johnson döneminde iki farklı kabinede yer almış ve 2020'den 2022'ye kadar Hazine Şansölyesi olarak görev yapmıştır. Aynı zamanda, 2015 yılından beri Richmond (Yorks) Parlamento Üyesi (MP) olarak hizmet vermektedir.

Sunak, 1960'larda Doğu Afrika'dan İngiltere'ye göç eden Hint kökenli bir ailenin çocuğu olarak Southampton'da dünyaya geldi. Eğitim hayatına Winchester College'da başlayan Sunak, ardından Oxford Üniversitesi Lincoln College'da felsefe, siyaset ve ekonomi eğitimi aldı. Fulbright bursiyeri olarak Kaliforniya'daki Stanford Üniversitesi'nde MBA derecesini tamamladı. Oxford'da öğrenciyken Muhafazakâr Parti'ye katıldı ve mezun olduktan sonra Goldman Sachs'ta çalıştı. Kariyerine Çocuk Yatırım Fonu Yönetimi ve Theleme Partners adlı hedge fon şirketlerinde ortak olarak devam etti.

14 yıl sonra iktidarı kaptırdı: İngiltere Başbakanı Rishi Sunak kimdir, nereli? Rishi Sunak istifa mı etti, kökeni neresi?

2015 genel seçimlerinde North Yorkshire'daki Richmond bölgesinden Avam Kamarası'na seçilen Sunak, 2016 Avrupa Birliği üyeliği referandumunda Brexit'i destekledi. 2017 genel seçimlerinin ardından Theresa May'in hükûmetinde Yerel Yönetimlerden Sorumlu Devlet Bakanlığı Müsteşarı olarak atandı. May'in Brexit anlaşmasının Parlamento tarafından reddedilmesinin ardından May'in istifasıyla sonuçlanan süreçte önemli bir rol oynadı.

2019 Muhafazakâr Parti liderlik seçimlerinde Boris Johnson'ı destekleyen Sunak, Johnson'ın başbakan olmasıyla birlikte Hazine Baş Sekreteri olarak atandı. 2019 genel seçimlerinin ardından Sajid Javid'in istifasıyla Hazine Şansölyesi olarak terfi etti. COVID-19 salgını sırasında hükûmetin mali yanıtını yöneten Sunak, "Koronavirüs İşi Tutma" ve "Yardım İçin Dışarıda Yiyin" gibi programları başlattı. Johnson'ın istifasına neden olan hükûmet krizinin ortasında, Temmuz 2022'de şansölyelik görevinden istifa etti ve Muhafazakâr Parti liderlik seçimlerinde aday oldu. Milletvekili oylamalarında en fazla oyu almasına rağmen üyelerin oylamasını Liz Truss'a kaybetti. Truss'un başbakanlık sürecini arka sıralarda geçiren Sunak, Ekim 2022'de yapılan liderlik seçimlerinde rakipsiz olarak seçildi ve Britanya'nın en genç başbakanı oldu.

Başbakanlık görevine başladığında hayat pahalılığı krizi, enerji arzı krizi ve endüstriyel anlaşmazlıklar gibi zorluklarla karşılaşan Sunak, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı Ukrayna'ya dış yardım ve silah sevkiyatını destekledi. Kabinesinde Jeremy Hunt'ı Hazine Şansölyesi, James Cleverly'yi Dışişleri Bakanı ve Ben Wallace'ı Savunma Bakanı olarak görevlendirdi.

Rishi Sunak, Southampton'da Hint Pencap kökenli Hindu ebeveynler Yashvir ve Usha Sunak'ın çocuğu olarak doğdu. Oxford Üniversitesi'nde felsefe, politika ve ekonomi eğitimi aldı ve Stanford Üniversitesi'nden MBA derecesini aldı. Stanford'da, Infosys'in Hintli milyarderi N. R. Narayana Murthy'nin kızı Akshata Murty ile tanıştı ve dünya evine girdi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal