Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre Türkiye'deki işletmelerin çalışma saatlerini azaltması veya faaliyetlerini durdurması durumunda çalışanlarına sağlanan Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ), yeniden düzenlendi. 2011'den beri uygulanan yönetmelik, 3 Şubat 2024'te Resmi Gazete'de yayımlanan 7495 sayılı kanunla değiştirildi.
Mynet’te yer alan habere göre; yeni düzenlemeye göre, genel ekonomik krizler, sektörel sorunlar ve bölgesel zorluklarla birlikte genel salgınlar da KÇÖ kapsamına alındı. İşverenler, işyerlerindeki kriz durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurarak kısa çalışma talebinde bulunabilecekler. Bu başvuruda, krizin işyerine etkileri ve kısa çalışmaya dahil edilecek çalışanların listesi belirtilmeli. Kısa çalışma süresi, işyerinin haftalık normal çalışma süresinin üçte birinden az olamaz. SGK, işverenlerin başvurularını detaylı bir şekilde değerlendirerek karara bağlayacak.
Yönetmelik, afetlerden doğrudan etkilenen işyerlerinin SGK Yönetim Kurulu Kararı almadan başvurabileceğini belirtirken, afetten etkilenmeyen işyerlerinin taleplerinin doğrudan reddedileceğini ifade ediyor.
KÇÖ'den yararlanmak için sigortalıların kısa çalışma başlama tarihinden önce son 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olması ve son üç yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışmış olması gerekiyor. Günlük kısa çalışma ödeneği miktarı, sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanacak ve günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60'ını geçemeyecek. KÇÖ ödeme süresi en fazla 3 ay olacak.