Tarihte bugün ne oldu? 14 Haziran tarihinde yaşanmış en önemli gelişmeler haberimizde...
1. 14 Haziran 1830 tarihinde, Fransa Cezayir’i sömürgeleştirmek için Sidi Ferruch şehrine 34 bin asker çıkardı.
Kuzey Afrika’nın en büyük devleti olan Cezayir, 1830 yılında itibaren Fransa sömürgesi altında kaldı. 1962’ye kadar devam eden süreçte milyonlarca sivil ve asker Fransızlar tarafından öldürüldü. Cezayirlilerin bağımsızlık mücadelesinin verildiği 1954-1962 yılları arasında bir buçuk milyon Cezayirli Fransızlar tarafından öldürüldü.
2. 14 Haziran 1900 tarihinde, Hawaii, Amerika Birleşik Devletleri’nin himayesi altına girdi.
137 adadan oluşan Hawaii adalarında 19. yüzyılda cumhuriyet kurulmuştur. Bu tarihten itibaren dünya ekonomisine katılarak ticaret hacmini ve ekonomisini büyük ölçüde geliştirmiştir. 14 Haziran 1900 tarihinde Amerika Birleşik Devletine katılan Hawaii, 1959’da yapılan referandum sonucunda Amerika Birleşik Devletleri’nin 50. Ve sonuncu eyaleti oldu. Hawaii Amerika Birleşik Devletleri’ne bağlı olduğu halde Birleşik Krallık bayrağı taşıyan tek eyalettir.
3. 14 Haziran 1937 tarihinde, Hatay Devleti’nin bağımsızlığı TBMM tarafından onaylandı.
Misak-ı Milli sınırları içerisinde yer alan Hatay, Osmanlı Devleti’nde İskenderun sancağına bağlıydı. Türkiye Cumhuriyeti ve Suriye Devleti arasında sorun olan Hatay ilindeki etkin devletlerden biri de Fransa’dır. 1937 yılında Milletler Cemiyeti kararıyla Hatay Sorunun çözülmesi için kuruldu. Hatay Devleti’nin resmi dili Türkçedir, ikinci resmi dili ise Fransızca olmuştur. İç işlerinde bağımsız olan Hatay Devleti, dış ilişkiler, mali ilişkiler, gümrüklerin ve toprak bütünlüğünün Türkiye ve Fransa tarafında denetim altına alınmıştır. 1939 yılında yapılan görüşmeler sonucu Hatay Devleti, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ili olmayı kabul etti.
4. 14 Haziran 1940 tarihinde Alman Birlikleri Fransa’nın başkenti Paris’e girerek işgal etti.
Avrupa Savaşı olarak başlayan II. Dünya Savaşında Alman birlikleri yaptığı harekat planı sonucunda hızlı bir şekilde ilerleyerek kısa zaman içerisinde Fransa içlerine girmiş ve Paris’i kuşatmak için hazırlıklara başladı. Alman ordularına karşı Fransız ordularının daha üstün silahları ve İngilizlerin desteği olmasına rağmen Fransızlar yenilgiye uğradı. Fransızların ‘Tuhaf Savaş’ olarak adlandırdığı Fransız Muharebesi’nde Fransızlar çok ağır bir yenilgi alı. Çok hızlı ilerleyen Alman ordularına karşı Fransız birlikleri yetersiz kalmış ve Paris’i Almanlara bırakmışlardır.
5. 14 Haziran 1951 tarihinde, ilk ticari bilgisayar olan UNIVAC I tanıtıldı.
19. yüzyıldan itibaren devam eden teknolojik gelişmeler 20. yüzyılda da hız kesmeden devam etti. II. Dünya Savaşı’nın ardından soğuk savaş dönemiyle birlikte Amerika ve Sovyet Rusya arasında hızlanmıştır. 1951 yılında ilk ticari bilgisayar olan UNIVAC I tanıtıldı ve ilk makine Amerika Birleşik Devletleri Nüfus Müdürlüğüne tahsis edildi. İkinci bilgisayarı ise Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri aldı.