12 Yıl Aradan Sonra Sisi Türkiye'de! Türkiye- Mısır arasında 17 Anlaşma İmzalandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, 12 yıl aradan sonra bugün Türkiye'ye geldi. Türkiye-Mısır arasında 17 anlaşma imzalandı. İki Cumhurbaşkanı imza töreninin ardından ortak basın açıklaması düzenliyor.

04.09.2024-09:44 - (Son Güncelleme: 04.09.2024-17:44) 12 Yıl Aradan Sonra Sisi Türkiye'de! Türkiye- Mısır arasında 17 Anlaşma İmzalandı

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, 12 yıl sonra bugün Türkiye'ye gelecek. Kritik ziyaret merakla bekleniyor.

Sisi Ankara'ya Geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daveti üzerine Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi, bugün Türkiye'ye geldi. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'yi Esenboğa Havalimanı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan karşıladı. Sisi için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi bir karşılama töreni düzenlenecek.

''Shukran Asker'' Selamı

Cumhurbaşkanı Sisi, karşılama töreninde Türk askerini Arapça 'da ''Teşekkür ederim'' anlamına gelen ''Shukran asker'' diyerek selamladı.

Sisi'den İlk Açıklama

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin Ankara'da yaptığı ilk açıklamada, ''Bugünkü ziyaretim ve sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki Kahire ziyareti, iki ülke arasında yeni bir dostluk ve iş birliği başlatma iradesini yansıtıyor'' dedi.

17 Anlaşma İmzalandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi'yle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görüştü.  

Yapılan görüşmelerin ardından iki ülke arasında 17 anlaşmaya imza atıldı.

İmza törenin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi ziyaret eden Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile ortak basın toplantısı düzenliyor. 

Gazze 

Konuşmasında Gazze konusunda Mısır ile Türkiye'nin ortak tavır sergilediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan "Türkiye ve Mısır'ın bölgesel barış ve istikrara katkıları hayati önemde. Gazze başta olmak üzere bölgesel meselelerin çözümü için düzenli istişarelerde mutabık kaldık" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satı başları şu şekilde;

Kahire ziyaretim ilişkilerimizde dönüm noktası oldu. Mısırlara ortak geçmişe sahibiz. Önümüzdeki sene diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 100. yıl dönümünü kutlayacağız. Ülkelerimiz arasındaki köklü ilişkilerimizi sürekli güçlendiriyoruz.

Mısır'la ilişkileri ileriye taşıyoruz. Doğal gaz ve nükleer enerji başta olmak üzere Mısır'la enerji iş birliğimizi geliştirmek istiyoruz. Hedef 15 milyar dolarlık ticari hacim.

İş adamlarımız 3 milyar dolara yakın yatırımlarıyla Mısır ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Mısırlı yatırımcıları da ülkemize bekliyoruz.

"ÖLEN HER MASUMUN SORUMLUSU İSRAİL VE DESTEKÇİLERİDİR"

Türkiye ve Mısır'ın bölgesel barış ve istikrara katkıları hayati önemde. Gazze başta olmak üzere bölgesel meselelerin çözümü için düzenli istişarelerde mutabık kaldık.

Türkiye ve Mısır, Filistin meselesinde ortak bir duruşa sahip. 11 aydır devam eden soykırımın sona ermesi, kalıcı ateşkesin tesisi, insani yardımların engelsiz akışı önceliğimiz olmaya devam ediyor. Gazze'ye yardımların yüzde 32'si Türkiye'den gitti.

Türk Kızılayı ile AFAD ile iş birliği içinde hareket eden Mısır makamlarına teşekkür ediyorum. İsrail, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını engelleyerek işlediği suçlara yenisini ekliyor. İsrail yönetimi bomba yağdırarak kıramadığı direniş azmini, Filistin halkını açlığa, susuzluğa mahkum ederek kırmaya çalışmaktadır.

Ölen her masumun sorumlusu İsrail ve destekçileridir. Mısır müzakerelere arabuluculuk yapıyor. Biz de bu sürece Dışişleri Bakanlığımız ve MİT ile destek veriyoruz ancak İsrail tarafının engelleyici tutumu devam ediyor.

"NETANYAHU'NUN MISIR'A YÖNELİK İTHAMLARINI REDDEDİYORUZ"

Netanyahu'nun Mısır'a yönelik ithamlarını reddettiğimizi çok net söylemek isterim. İsrail üzerindeki baskıların artırılması noktasında da elimizden geleni yaptık. Güney Afrika'nın UAD'da açtığı davaya müdahillik başvurumuzu ilettik.

Gazze'de suç işleyen İsraillilerin mahkemelerde hesap vermesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 41 bin masum insanın katillerinin yeri meclis kürsüleri değil, mahkeme salonlarıdır. Bazı ülkeler hala İsrail'e kayıtsız destek sağlayarak işlenen suçlara ortak oluyorlar

Türkiye ile Mısır arasında 17 anlaşma imzalandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı es Sisi huzurunda imzalanan 17 anlaşma şöyle:

Yeni İdari Başkent Endüstri Parkının Geliştirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı

Yeni Ekim Şehrinde Endüstri Parkının Geliştirilmesi İçin Arazi Tahsis Sözleşmesi

Türkiye Cumhuriyeti Rekabet Kurumu ile Mısır Arap Cumhuriyeti Rekabet Kurumu Arasında Rekabet Politikası Alanında Mutabakat Zaptı

Türkiye Cumhuriyeti Yükseköğretim Kurulu ile Mısır Arap Cumhuriyeti Yükseköğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı Arasında Yükseköğretim Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ve Mısır Ulusal Demiryolları Arasında Demiryolu Sektöründe İşbirliğinin Geliştirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı

Sivil Havacılık İdareleri Arasında Mutabakat Zaptı

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Mısır Arap Cumhuriyeti İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı Arasında Bilgi ve İletişim Teknolojileri Alanında Mutabakat Zaptı

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Mısır Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Tarım Alanında Bilimsel, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Mutabakat Zaptı

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ile Mısır Arap Cumhuriyeti Sağlık ve Nüfus Bakanlığı Arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı

Türkiye Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ile Mısır Arap Cumhuriyeti Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme Ajansı Arasında Mutabakat Zaptı

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Mısır Arap Cumhuriyeti Planlama, Ekonomik Kalkınma ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı Arasında İşbirliği ve Kapasite Geliştirmeye İlişkin Mutabakat Zaptı

Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Mısır Arap Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı Arasında Mali ve Ekonomik Konularda İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Mısır Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji Alanında Mutabakat Zaptı

Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Mısır Arap Cumhuriyeti Çalışma Bakanlığı Arasında Çalışma ve İstihdam Alanında Mutabakat Zaptı

Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Mısır Arap Cumhuriyeti Çevre Bakanlığı Arasında Çevre Koruma Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı

Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Mısır Arap Cumhuriyeti Çevre Bakanlığı Arasında Şehircilik Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Mısır Arap Cumhuriyeti Dışişleri, Göç ve Mısırlı Gurbetçiler Bakanlığı Arasında Mutabakat Muhtırası"

Törende, ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti ile Mısır Arap Cumhuriyeti Arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi 1. Toplantısı Ortak Bildirisi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve es Sisi tarafından imza altına alındı

Türkiye-Mısır Ticareti Konuşulacak

Türkiye- Mısır arasında gerçekleştirilen ticaret hacmi yaklaşık 10 milyar dolara yaklaşırken, toplantıda yeni hedefin 15 milyar dolara yükseltilmesi konuşulacak. İki ülke arasında enerji, turizm, sağlık ve savunma sanayii alanlarında uzun vadeli iş birliği konuları konuşulacak.

Hedef 15 Milyar Dolar

Cumhurbaşkanı Sisi'nin Türkiye ziyareti, savunmadan, enerjiye, turizme kadar birçok alanlarda yeni iş birlikleri oluşturarak antlaşmalar imzalamaları bekleniyor. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 15 milyar dolara yükseltilmesi hedefleniyor.

Gazze'deki Soykırım Konuşulacak

Erdoğan ve Sisi, Gazze'de bir yıldır süren soykırım sonucunda mağdur olan insanlar için yardımlarda bulunulması yönünde adımlar atacak. 

Bölgesel meseleler, kalıcı istikrar, barış ve huzurun sağlanması için neler yapılabileceği ele alınacak.

Türkiye-Mısır İhracatı

Türkiye'nin yurt dışında gerçekleştirdiği toplam 46,5 milyar dolarlık doğrudan yatırım stokunda Mısır 294 milyon dolarla 19'uncu sırada yer alırken, yurt dışından Türkiye'ye gelen yaklaşık 130 milyarlık doğrudan yabancı yatırım stokunda Mısır, 45 milyon dolarla 36'ncı sırada bulunuyor. Ziyaret kapsamında atılacak adımların iki ülkenin doğrudan yatırımlardan aldığı payın artmasına da katkı sunması bekleniyor.

Türkiye 2023 yılında Mısır'a 3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Geçen yıl yapılan ithalat ise 3,1 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. 

Türkiye'nin Mısır'a ihracatında ilk sırayı kazanlar, makineler, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları, demir ve çelik, plastik ve mamulleri aldı. Türkiye, aynı dönemde Mısır'dan en çok plastik ve mamulleri, gübreler, demir ve çelik ithalatı gerçekleştirdi.

Olumlu İlişkiler İş Dünyasına Pozitif Yansıdı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye- Mısır İş Konseyi Başkanı Mustafa Denizer, iki ülke arasındaki ilişkilerin 1 yıl önce normale döndüğünü ve bu şekilde ilerlemesinin iş dünyasında olumlu yansımalar yarattığını söyledi.

Denizer, Mısır'da 2007 yılından beri Türk yatırımlarının olduğunu dile getirerek, "Bu yatırımlar her sene artarak devam ediyor. Mısır'daki yatırımlarımız 3 milyar doların üzerine çıkmış durumda. Önümüzdeki sene içerisinde de 500 milyon dolarlık yeni yatırım öngörülüyor. Mısır'da istihdamımız 100 bin kişiye ulaştı. Bu önemli bir rakam. Siyasi olarak ilişkilerin daha da artması pozitif bir ayrımcılık sağlar." dedi.

Mısır, Türkiye'nin İkinci Üssü Olabilir

Denizer "Mısır, Türkiye'nin ikinci üretim üssü olabilecek stratejik bir ülke. Kuzey Afrika'da en büyük partnerimiz. Aynı zamanda en fazla ticaret hacmine sahip olduğumuz ülkelerden. Ayrıca enerji harici hala sanayi ürünlerinde cari fazla verdiğimiz ülke." dedi.


Damla Eroğlu
damlaeroglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal