11 Eylül Saldırısı Nedir, Ne Zaman ve Nerede Oldu?

ABD'de gerçekleşen 11 Eylül saldırısı, üzerinden geçen 20 yılın ardından milyonlarca kişi tarafından gündemdeki yerini alıyor. İkiz kule saldırısı olarak da bilinen bu saldırı kim tarafından yapıldı? İkiz Kuleler Saldırısı'nı kim üstlendi?

11.09.2021-11:31 - (Son Güncelleme: 04.11.2021-17:13)

Bundan tam 20 sene önce ABD'de yer alan ve Dünya Ticaret Merkezi'ne ait olan ikiz kulelere yönelik düzenlenmiş olan 11 Eylül Saldırısı yıldönümünde araştırma konusu olarak incelenmeye başlanmış durumda. Çok sayıda insanın hayatını kaybetmiş olduğu bu söz konusu olay, her sene ülkede farklı törenler ile birlikte anılmaya devam ediliyor. '11 Eylül ikiz kule saldırısı nedir, ne zaman ve nerede oldu, kaç kişi öldü?' gibi çeşitli soruları bu tarih ile alakalı detayları merak eden vatandaşların araştırma konusu haline geldi.

11 EYLÜL SALDIRISI HANGİ YIL GERÇEKLEŞTİ?

11 Eylül 2001 tarihinde sabah saatlerinde Amerika Birleşik Devletleri (ABD), dünyanın en büyük terör saldırılarından birisine uyandı. 10 yıl önce bugün 19 terörist, Boston, Newark ve Washington'dan kalkıp San Francisco ve Los Angeles'a gitmekte olan dört yolcu uçağını kaçırdıktan sonra New York'ta bulunan İkiz Kuleler'e ve Virginia'daki ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a vurdu.


İKİZ KULELER SALDIRISI'NDA KAÇ KİŞİ VEFAT ETTİ? 

11 Eylül 2001 tarihinde İkiz Kuleler'de 2 bin 606 kişi, Pentagon'daysa 125 kişi ile birlikte uçaklarda bulunan 246 kişi vefat etti. 19 terörist ile birlikte İkiz Kuleler Saldırısı'nda toplam ölü sayısı 2 bin 996 olarak ifade edildi.

İKİZ KULELER SALDIRISI NE ZAMAN OLDU?

11 Eylül 2001 tarihinde sabah 08.46'da beş teröristin kaçırmış olduğu American Airlines'a ait olan 11 sayılı yolcu uçağı, Dünya Ticaret Merkezi'nin kuzey kulesine çarptı.

ABD'ye yapılan bu korkunç saldırının büyük şaşkınlığı içinde ne olduğunu kavramaya çabalayan vatandaşlar televizyonların karşısına oturdu. İlk saldırıdan tam olarak 17 dakika sonra, saat 09.03'te beş teröristin kaçırmış olduğu United Airlines'a ait 175 sayılı uçağın güney kuleye çarpmasını ise tüm dünya naklen bir şekilde izledi. Panik, korku ve çaresizlik hissi, yalnızca İkiz Kuleler'de saldırıya maruz kalan kişileri etkisi altına almıyor, ekran başında bu olayları izleyen milyonlarca insana da sirayet ediyordu.


İkinci kulenin vurulmasının 34 dakika sonrasında, saat 09.37'de beş teröristin kaçırmış olduğu American Airlines'a ait 77 sefer sayılı üçüncü bir uçak da Virginia, Arlington'daki ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a çarparak saldırdı.

11 EYLÜL SALDIRISI'NDAN SONRA DÜNYA NELER YAŞADI?

Uçakların İkiz Kuleler'e çarpmasını canlı bir şekilde yayında izleyen milyonlarca insan bir daha dünyanın herhangi bir yerinde kendilerini bir daha güvende hissedemeyecekti. Londra, Madrid, Paris ya da İstanbul artık bir terör saldırısının olağan hedefi olabilirdi ve bu terör saldırıları dünyanın pek çok yerinde de yaşandı.

85'inci kata çarpan uçağın infilak etmesi neticesinde yaşanan paniği, söz konusu kulenin 70'inci katından kendisini aşağıya, boşluğa bırakan insanların büyük çaresizliğini, yıkılan kulelerden kaçmaya çalışanların yüzünde görülen korkuyu izleyenler, 11 Eylül'ün 'Fahri Kurbanları' olarak anılmaya başlandı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'a çarpan uçağın çarpma anına dair görüntülerin yayınlanmayışı ve Pentagon'da oluşan hasarın diğer saldırılara nazaran görece daha küçük olması, hala tartışılan soru işaretlerini yaratmaya yetti. Pentagon'da 26 dakika sonra, 'havada başka uçak var mı?' endişesi doruğa çıktığı anda dördüncü uçağın Pennsylvania'da kırsal bir bölgeye düşmüş olduğu haberi ajanslara düştü. Dört teröristin kaçırmış olduğu United Airlines'a ait 93 sayılı bu uçağın asıl hedefinin ise Washington'da Beyaz Saray ya da Parlamento Binası Capitol olduğu tahmin ediliyor.

TERÖRE KARŞI KÜRESEL SAVAŞ

11 Eylül Komisyonu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre, yolcuların direnişi ile karşı karşıya kalan teröristler bu son uçakta hedeflerine varamadı. Bu saldırı, dünya tarihinin bir kere daha yazılmasına da sebep olacak gelişmelerin ilk adımı olarak görülüyor. ABD, 'Teröre Karşı Küresel Savaş' ilanında bulundu. Afganistan ve Irak işgal edildi, Ortadoğu ise kan gölüne döndü. Terörle mücadele, bir zaman sonra İslam ve Müslümanlar ile mücadeleye dönüştü ve onarılması oldukça güç bir kutuplaşma yarattı. Geçen bu on yıl süresince doğrudan savaş sebebiyle ölenlerin sayısı 250 bine çıktı, 360 bini aşkın kişi de yara aldı. 8 milyon kişi ise hayatlarına devam ettikleri yerleri terk etmek durumunda kaldı.


11 EYLÜL SALDIRISINI KİM YAPTI, KİM ÜSTLENDİ?

Bin Ladin'in başına 25 milyon dolar ödül koydu ABD fakat Bin Ladin'i yakalamak Bush'a değil de halefi olan Obama'ya kısmet oldu. 2 Mayıs 2011 tarihinde ABD özel timinin Pakistan'ın Abodobad şehrine düzenlemiş olduğu operasyon neticesinde 10 yıldır firari hayat yaşayan El Kaide lideri öldürüldü. Bush, Bin Ladin'in öldürüldüğünü bir aile yemeğinde bulunurken operasyonu Beyaz Saray'da kurmayları ile birlikte takip Obama'dan öğrendi.

11 EYLÜL HAKKINDA YAPILMIŞ BELGESELLER

11 Eylül saldırısı gerçekleştiğinden beri sayısız iddia ortaya atıldı, 11 Eylül bütün dünyayı değiştirdi. Dünya üzerinde bu kadar etkisi olan bir olayın bir çok filmi ve belgeseli de yapıldı. İşte 11 Eylül belgeselleri:

- Inside the President's War Room (2021): Başkan'ın Savaş Odasının İçi diye çevrilebilen belgesel, 11 Eylül saldırıları yaşanırken ve sonrasında Beyaz Saray'ın verdiği tepkileri konu ediyor. Belgesel ayrıca Dick Cheeney, Baba Bush, Condoleezza Rice ve Colin Powell'ın görüşlerine yer veriyor.

- One Day in America (2019): Amerika'da Bir Gün adlı eser, mini dizi şeklinde gösterime girdi. 11 Eylül saldırılarında sahada yer alan çalışanların, tanıkların görüşlerini konu alıyor.

- Zeitgeist (2007): 11 Eylül saldırıları ya gerçekleşmediyse? ya başkaları bu işin arkasında varsa= sorularını soran belgesel, hala tartışmalara neden oluyor.

Fahrenheit 11/9 (2004): En bilinen belgesellerden olan Fahrenheit, dönemin başbakanı Bush'un niteliğini ve Suudi Arabistan'ın saldırıların arkasındaki elini sorguluyor  

YORUM YAZ..
Modal