10 Ölümden 7'si Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ); bulaşıcı olmayan kanser, diyabet, yaralanmalar ve kalp hastalığı gibi hastalıkların, dünyada ilk 10 ölüm nedeninin 7'sini oluşturduğunu duyurdu.

11.12.2020-09:06 - (Son Güncelleme: 11.12.2020-18:00) 10 Ölümden 7'si Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar

Dünya Sağlık Örgütü ‘2019 Küresel Sağlık Tahminleri’ raporunu yayınladı.

2020 yılında 1,5 milyondan fazla kişinin yaşamını yitirmesine sebep olan Kovid-19 salgını, raporda yer almadı. Koronavirüsün, Dünya Sağlık Örgütü’nün önümüzdeki yıl yayınlayacağı raporda dünyadaki ölümlerde ilk 10'a gireceği düşünülüyor.

KALP HASTALIĞI EN ÖNDE ÖLÜM NEDENİ

Kovid-19’dan önceki yılları içeren rapora göre, kalp hastalığı son 20 yıldır küresel düzeyde önde gelen ölüm sebebi. Diyabet ve demans da ilk 10 ölüm sebebi arasında yer alıyor.

Kalp hastalığından ölen kişilerin sayısı 2000 yılından bu yana 2 milyondan fazla artarak 2019'da yaklaşık 9 milyona yükseldi. Kalp hastalığı şu anda dünyadaki ölüm sebeplerinin yüzde 16'sını kapsıyor.

2019 yılında dünya çapında 55,4 milyon kişinin yaşamını yitirdiği kaydedilmişti.

ALZHEMIER VE DEMANS

Alzheimer ve demans da dünyada ilk 10 ölüm sebebi arasındadır. Bu hastalıkların neden olduğu ölümler Amerika ve Avrupa'da 3. Sırada yer alıyor. Alzheimer ve demanstan en fazla kadınlar etkileniyor. Tüm dünyada bu türlerin neden olduğu ölümlerin yüzde 65'ini kadınlar oluşturdu.

DOĞU AKDENİZ'DE DİYABET, 2 KATTAN FAZLA ARTTI

Diyabetten ölen kişilerin sayısı 2000-2019 yılları arasında küresel olarak yüzde 70 artarken, erkekler arasında bu oran yüzde 80’dir. Doğu Akdeniz'de, diyabetten ölen kişi sayısı iki kattan fazla artarak tüm DSÖ bölgelerinin en büyük artış yüzdesine sahip oldu.

Kovid-19 salgını öncesinde, bulaşıcı hastalıkların neden olduğu ölümlerde küresel bir düşüş gözlendi fakat düşük ve orta gelire sahip olan ülkelerde hala çok ciddi bir sağlık sorunu.

Zatürre ve diğer alt solunum yolu enfeksiyonları en ölümcül bulaşıcı hastalık grubunu oluştururken, dünyada dördüncü ölüm nedeni olarak sıraya girdi.

Test ve tedavi yöntemlerinin gelişmesiyle, HIV/AIDS, 2000'de 8. önde gelen ölüm sebebiyken 2019'da 19. sıraya düştü. Afrika'da ise dördüncü sırada yer alıyor.

Raporda yer alan bilgiye göre; kanser, diyabet, yaralanmalar ve kalp hastalığı gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar dünyada ilk 10 ölüm nedeninin 7'sini oluşturuyor.

‘BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR MUTLAKA TEDAVİ EDİLMELİ’

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, rapora ilişkin, ‘Bu yeni tahminler, bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisini hızla artırmamız gerektiğine dair başka bir hatırlatmadır’ dedi.

DSÖ'den Haziran ayında yapılan açıklamada, koronavirüs salgınının, kanser, kalp-damar ve diyabet gibi dünyada yıllık ölümlerin yüzde 71'ini oluşturan bulaşıcı olmayan rahatsızlıkların engellenmesi ve tedavi edilmesine ciddi anlamda engel olduğu bildirilmişti.

YORUM YAZ..
Modal