İtalyan psikolog giovanni caputo bir çalışma ile 2 kişinin uzun bir süre birbirlerinin gözlerinin içine bakmalarının, insan beyninde ne meydana gelen sonuçlarını inceledi.
O ve ekibi 40 sağlıklı yetişkini işe aldı ve onları 2 gruba böldü. 20 diğer denekle eşleştirildi ve loş ışıkta bir odaya alındı. daha sonra, yaklaşık 10 dakika boyunca duygusal olmayan bir şekilde birbirlerinin gözlerine bakmaları istendi. diğer 20 katılımcıya gözlerini boş bir duvara odaklamaları söylendi. deneklerin hiçbirine araştırmacıların neyin peşinde olduğu söylenmedi.
Başlangıç oturumundan sonra her katılımcı yaşadıklarını bildirmek için bir anket doldurdu. uzun süre boyunca başkalarının gözlerine bakan kişilerin, vücutlarından kopma hissi, gerçeklikle kopukluk hissi, ses ve renk algısındaki değişiklikler ve zamanın sürüklenmesi gibi ayrışma semptomları yaşadıkları ortaya çıktı.
Daha da ilginç olanı, halüsinasyon gördükleri. katılımcıların % 90'ı, 10 dakikalık bir süre zarfında diğer kişinin yüzünün kaydığını veya 2 ila 4 kez çarptığını gördüğünü bildirdi. bazıları bunun bir canavar veya hayvan yüzüne dönüştüğünü gördü. bazıları bir arkadaşın veya aile üyesinin yüzüne, hatta kendi yüzüne düştüğünü gördü.
Beynimiz bizimle ne tür bir oyun oynuyor? caputo'nun halüsinasyonların neden olduğu konusunda kesin bir cevabı bulunmamakla birlikte, bunun muhtemelen duyusal mahrumiyet, diğer duyularımızı kullanmadaki duraksama nedeniyle olduğunu öne sürüyor.
Bulgular, uzun bir süre boyunca bir nesneye baktığımızda, gerçeklikten kopukluk hissi yaşadığımızı ortaya koyan önceki bir çalışmayla eşleşti . asıl soru, bunu okuduktan ve size neler olabileceğini bildikten sonra aynı şeyi deneyecek misiniz?