1 yaş sendromu var mı, neden olur? 1 yaşına giren bebeklerde dikkat edilmesi gerekenler

Bebekler belli dönemlerde normal davranışlarından farklı davranışlar sergiler. Bundan dolayı da ebeveynler bu davranışların nedenlerini araştırır. Uzmanlar 1 yaşına giren bebeklerde oluşan davranış değişikliklerini 1 yaş sendromu olarak tanımlar. Peki, 1 yaş sendromu nedir, belirtileri nelerdir? Detayları haberimizde...

13.07.2022-17:49 - (Son Güncelleme: 13.07.2022-17:49) 1 yaş sendromu var mı, neden olur? 1 yaşına giren bebeklerde dikkat edilmesi gerekenler

Bebekler büyüme süreçlerinden farklı davranışlar sergiler. Bu davranış süreçlerinin ilki 1 yaş sendromudur. Peki, 1 yaş sendromu ne oluyor? İşte detaylar...

1 yaş sendromu ne oluyor?

- 1 yaş sendromundaki bebeklerde ben kavramı daha baskın olduğu için ebeveynlerden üstün olmak isterler.

- Bu sendromdaki bebekler yemek yeme eylemlerini tek başlarına yapmayı isterler. Ayrıca giyinme, su içme gibi diğer eylemlerde de bireysel olmayı arzularlar.

- Bu süreçte bebekler çevrelerindeki olaylara karşı daha meraklı olurlar.

1 yaş sendromu genellikle 3 yaşına kadar devam eder. Ancak kimi çocuklarda 4-5 yaşına kadar devam ettiği de görülmüştür.

1 yaş sendromunun belirtileri nelerdir?

1 yaş sendromunun belirtileri şöyledir:

- 1 yaş sendromumun ilk belirtisi bebeklerde anne ve babaya karşı inatlaşma sürecinin başlamasıdır. Bu süreçte bebek yapılmasını istenmeyen durum ve davranışların tam tersini yapma eğilimini gösterir. - Engellendiği takdirde ise öfke ve ağlama krizleri ile tepki gösterir.

- 1 yaş sendromu içerisinde bebekler saldırgan davranışlar gösterir.  Oyuncaklarına zarar verebilir, etrafında bulunan eşyaları kırabilir. Çevresindeki diğer çocuklara saldırabilir.

- Kendi istediğini yapma eğilimlerinde artış meydana gelir.

- Paylaşımsız halleri artar. Oyuncaklarını ya da yemeklerini başkaları ile paylaşmak istemez. Bencil bir tutum sergiler.

 1 yaş sendromu

1 yaş sendromunun tedavisi var mıdır?

Bu süreçte ebeveynlerin yapması gerekenler şunlardır:

- Mutlaka uzman desteği alınmalı.

- Ebeveynler çocuklarına karşı anlayışlı ve sabırlı olmalı.

- Çocuklar gün içinde minimum 1-2 saat dışarıda vakit geçirerek enerjilerini atmalı.

- Ebeveynler çocuklarına fiziksel ya da sözlü olumsuz bir tavırda bulunmamalı.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal